Eltemették a telet Gyergyóditróban

Mintegy ezer hagyományőrző vendég vett részt a megyei farsangbúcsúztatón

(0 Szavazat)52 megjelenítés

Gyergyóditró volt a házigazdája a XXIV. Hargita Megyei Farsangbúcsúztatónak. Február 6-án, szombaton a házigazdák mellett Alsósófalva, Csíkborzsova, Csíkcsicsó, Csíkmenaság, Csíkszentdomokos, Csíkszentkirály, Csíkszentsimon, Csobotfalva, Gyergyóremete, Gyergyószárhegy, Kászonaltíz és Szentegyháza farsangolói gyűltek össze a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Háznál. 

A mínusz tíz fokos hideg ellenére több mint ezer hagyományőrző vendég és érdeklődő jelent meg a délelőtti megnyitón. A ditróiak és orotvaiak szép példát mutattak vendégfogadásból, farsangi fánkkal, finom falatokkal várták a felvonulókat a nap folyamán. Házigazdaként Puskás Elemér, Gyergyóditró község polgármestere nyitotta meg a rendezvényt. A köszöntőbeszédek sorát Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Moldován József parlamenti képviselő és Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke folytatta. A megyeelnök arra buzdított, hogy a jókedv és a móka ne kerüljön el minket, és mindig legyen bátorságunk elmondani, ha valami nem tetszik. A közösségek életében olyan emberekre van szükség, akik teszik a dolgukat – fogalmazott Borboly Csaba, és gratulált a polgármesternek, hisz Gyergyóditró jó irányban halad.

– Hagyományainkra nem emlékezni kell, hanem azokat meg kell tartani és megélni a mindennapokban. Legyünk jókedvűek, figyeljünk egymásra, és nyújtsunk segítő kezet, amikor arra szükség van! Hajtsuk el a rossz gondolatokat! – kívánt víg farsangot a maskarába öltözött sokaságnak a megyeelnök. A köszöntő szavak után került sor a staféta átadására, amelyet Molnár Tibor, Szentegyháza alpolgármestere vett át, ugyanis a huszonötödik farsangbúcsúztatónak Szentegyháza ad otthont.

– Minden maszkura számít! – jelentette ki a névsorolvasást végző Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere, aki emléklappal ajándékozta meg a hagyományőrző csoportok vezetőit. Ugyanakkor két ditrói hagyományőrző is elismerésben részesült a szokások átörökítéséért: Bíró András és Györgydeák Péter.

Ezt követően a csoportok a település utcáin végighaladva mutatták be jellegzetes farsangi szokásaikat, majd elégették a telet jelképező bábut. A rendezvény szervezői: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Gyergyóditró Község Önkormányzata és Gyergyóditró Hagyományőrző Csoportja.

Csíkszereda, 2016. február 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774