Ezer Székely Leány Napja szombaton

Ne csak lélekben legyünk székelyek!

(0 Szavazat)50 megjelenítés

A székely népviselet, népdal és néptánc megbecsülésére biztató Ezer Székely Leány Napját idén július 1-én tartják. A szervezők és társszervezők a csíkszeredai városházán június 28-án, szerdán sajtótájékoztatón ismertették a programot, valamint a szervezés részleteit. 

Az esemény egyik társszervezője Hargita Megye Tanácsa, a sajtótájékoztatón az intézményt Bíró Barna Botond alelnök képviselte, aki a megyei önkormányzat nevében gratulált András Mihály igazgatónak és mindenkinek, aki a szervezésben részt vállalt hiszen azt tapasztalható, hogy a rendezők erővel, kitartással és szűnni nem akaró hittel dolgoznak azért, hogy évről évre ne csak újra megszervezzék ezt a rendezvényt, hanem színvonalasabbá és minőségibbé tegyék.

- Thomas Morust idézve, a hagyományok ápolása az nem a hamu megőrzése, hanem a láng továbbadása, ezért fontos, hogy ne csak megszervezzünk egy-egy hagyományos rendezvényt, hanem azt teljes szívvel éljük is meg. A székely ruha nem akkor érték, ha a szekrényben vállfán van, hanem ha a viselője hordja, ezért arra biztatunk mindenkit, hogy öltse magára népviseletét, és jöjjön el a rendezvényre, hogy olyan hagyományokra épülő közösségi élményt nyerjen, amelynek fényével be lehet világítani egész Székelyföldet. Hozzátette, a nők, a lányok családban és társadalomban betöltött szerepe fontos, hiszen olyan lesz a társadalom, és olyan irányba fog elmozdulni, amilyenné a nők ezt teszik – fogalmazott az alelnök. 

A partnerség mellett a megyei tanács pályázati programjaival is támogatja a kulturális, családoknak szóló rendezvények szervezését, néptánc oktatását autentikus népviseletek beszerzését. Utóbbira idén 160 ezer lejt különítettek el, az elbírálóbizottság a tavaszi kiírásra beérkezett pályázatokból harminckilencet fogadott el, így több a megyében található néptánc-, hagyományőrzőcsoport, cserkész egyesület gazdagodik viseletekkel. A részletes kiírás, valamint a sikeresen pályázók listája elérhető a következő linken: http://hargitamegye.ro/hargita-megye-tanacsa/programok/aktiv-palyazatok/nepviseletek-tamogatasa.html, illetve a következő platformot: http://palyazatok.hargitamegye.ro/ is érdemes a pályázóknak követni, mert hamarosan közzéteszik az elszámolási ütemtervet.

A sajtótájékoztatón az idei program részleteiről és újdonságairól a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes munkatársa, Gábos Rozália beszélt. Elmondta, minden évben igyekeznek színesíteni a programot, a közös tánc és fénykép mellett idén is lesz felvonulás, bemutatják a székely mesterségeket. Ezenkívül viseletmustrát tartanak, ahova elsősorban a több generációs családokat, baráti társaságokat várják, de mindenkit bátorítanak a regisztrációra. A program fotókiállítással egészül ki, amelyre egy korábban meghirdetett pályázatra beküldött fényképekből válogatnak.  Gyülekező szombaton fél kilenckor a város bejáratainál: Szentlélek utca, Brassói út, Nagyrét utca.

A szervezők az Ezer Székely Leány Napját megelőző péntekre meghirdették a Székely Népviselet Napját, felkérnek minden székelyt, hogy ezen a napon öltsön magára székely ruhát, vagy akár a népviselet egyik darabját, és így menjen bevásárolni, munkába. Az elképzelés nemcsak ráhangolódás a szombati eseményre, mivel a világ különböző részein élő székelyek is bekapcsolódnak, de összekovácsolódás a székely értékek, identitás mentén – ismertette András Mihály színházigazgató. Hozzátette, az a Székelyföld, amely lakósai munkásnak mennek a nagyvilágba rászorul az odafigyelésre, a saját magunkra figyelésre. Továbbá itthon maradásról, megmaradásról beszélt, illetve kiemelte, hogy az Ezer Székely Leány Napja nem arról szól, hogy beöltözünk népviseletbe, hogy ezzel turistákat csalogassunk ide, hanem a székelység jövőjére fókuszál.

Az esemény tiszteletbeli házigazdája ebben az évben Tusnádfürdő, a város képviseletében Albert Tibor polgármester és Melles Mária alpolgármester számolt be arról, hogyan készülnek a rendezvényre. Melles Mária a helyi Gyöngyvirág Egyesületet is képviselte, amely néptánc oktatásával és a székely ruha viseletére való buzdítással igyekszik életben tartani a székely hagyományokat Tusnádfürdőn. Házigazdaként néptánccal, aranykapuval, népviseleti sátorral készülnek, valamint meglepetésként meghívtak egy néptánccsoportot Aranyosszékről. A polgármester kiegészítve az elhangzottakat elmondta, Tusnádfürdő a legkisebb, de egyben a leglátogatottabb város az országban, fiatal település, amely egyéniségekből tevődik össze, akik felöltve népviseletüket gazdagítani fogják az Ezer Székely Leány Napját. Továbbá hangsúlyozta, a székelységet külsőleg is meg kell élni.

Az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány vezetője, Lőrincz Mária örömét fejezte ki, hogy évről évre sikerül tovább vinni a gondolatot, hogy minél többen viseljenek székely ruhát, és hogy a népviselet visszakerült tiszteletbeli helyére.

Csíkszereda, 2017. június 28.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774