Farsangi különjárattal adták át a 132-es megyei utat

Telet temettek és a pályázat sikeres lebonyolítását ünnepelték

(0 Szavazat)74 megjelenítés

Bábut égettek és pezsgőt bontottak: farsangi felvonulással ünnepelték meg a 132-es megyei út (Szentegyháza – Brassó megye határa) felújításának sikeres befejezését február 8-án, hétfőn. Hargita Megye Tanácsa munkatársai végigmentek a 26,6 kilométer hosszú úton, amelyet közel 60 millió lej értékű, európai uniós pályázatból korszerűsítettek, megállva az érintett településeken: az Oklánd községhez tartozó Homoródújfaluban és Homoródkarácsonyfalván, Homoródalmáson, Lövétén és Szentegyházán.

Mindegyik helységben a helyiek farsangi felvonulással ünnepeltek, köszöntve a megyei tanács csapatát. Az utazás során az Oklándi Elhelyezőközpont lakói és alkalmazottai voltak a házigazdák, ők kísérték végig Hargita Megye Tanácsának csapatát.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke kijelentette: annak ellenére, hogy nyolc évig húzódott az útfelújítás (mindenki által ismert okok miatt, a kivitelező konzorcium cégei ugyanis csődbe mentek, ezért három évig szünetelt a projekt, míg végül, vállalkozások sorozatos óvása után, közbeszerzésen új kivitelezőt találtak), mindenki tette a dolgát, és minden részlettel el tudnak számolni. A megyeelnök reményét fejezte ki, hogy a korszerű infrastruktúra által lendületbe kap a térség gazdasága, és mint később, Karácsonyfalván fogalmazott, jó hangulatú vége lett a keserű munkának és reméli, hogy a jó úton minél többen térnek haza.

– A fiatalok közül, akik elmentek, rossz úton mentek el, most már jó úton térhetnek haza. Remélem, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a térség vállalkozásai erőre kapjanak, lendületet adjanak a gazdaságnak, és ezáltal az ifjúságnak is vonzóbb legyen az itthon maradás vagy a hazatérés gondolata. A rossz bábuját égessük el, és örüljünk a jónak! – mondta Borboly Csaba.

Ilkei Árpád unitárius lelkész szintén azt reméli, hogy a jó úton sokan hazajönnek.

– Áldottak legyenek a léptek, amelyekkel ezen az úton hazafelé tartanak! – kívánta a tiszteletes.

Cseke Miklós, Oklánd község polgármestere elégedetten nyugtázta, hogy végre jó úton járhatnak, és hogy most már kijelenthetik: nincsenek elszigetelve. Úgy fogalmazott: Krisztus születése óta ez az első alkalom, hogy aszfalt borítja a Homoródkarácsonyfalván át vezető utat. Incze Csongor, a megyei tanács alelnöke szerint bebizonyították: ha hiszünk valamiben, és dolgozunk érte, a nehézségek ellenére megvalósíthatjuk tervünket. Barti Tihamér, a megyei tanács beruházásokért felelős alelnöke elmondta, hogy nem olyan rég foglalta el alelnöki tisztségét, és meglepte a projekt állapota, majd rögtön nekifogott az újraindításának. Tapasztalata szerint sokkal nehezebb egy leállt munkálatot újraindítani, mint egy folyamatban lévőt befejezni. Hozzátette: ezeket a településeket többé nem lehet zsákutcaként kezelni, hanem egyre több turista látogat majd ide, fellendül az élet. Beszédében kitért arra is, hogy az út felújításának folytatását tervezik a Brassó megyei Kőhalom felé, már felvették a kapcsolatot az ottani megyei tanáccsal.

Újfaluban Hargita Megye Tanácsa Összetartozás díjával tüntették ki Cseke Rozáliát, az Oklándi Elhelyezőközpont igazgatóját, „mert esélyt ad az intézményben lakó gyermekeknek”.

Homoródalmáson a helyi önkéntes tűzoltók alakulata új ruhában fogadta a megyei tanács csapatát, amelynek megvásárlására az intézmény pályázatán nyert támogatást. Rigó Mihály polgármester elmondta, bár a település azon  szerencsésebbek közé tartozik, amelyeken már korábban kész volt az út, amíg nem fejezték be a szomszéd településeken is a munkálatokat, nehezen lehetett megközelíteni Homoródalmást. Beszédében kitért arra is, hogy a település fejlődésben van, egyre több gyermek születik, a közösség ezen útra is úgy tekint, mint egy lehetőségre.
A projekt részeként a megyei út több mint száz leágazását is leaszfaltozták egy-egy rövid szakaszon.

Csíkszereda, 2016. február 8.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774