Fedett lovarda épül Csíkszentsimonban

Letették az alapkövet

(0 Szavazat)68 megjelenítés

Szent László fedett lovardát építenek Csíkszentsimonban a Böjte Csaba vezette Szent Ferenc Alapítvány gyerekotthonának udvarán a magyar kormány támogatásával. A lovarda alapkövének letételében szeptember 17-én, szombaton részt vett Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Zsigmond Barna Pál főkonzul, Kolozsvári Tibor megyei tanácsos, Kozma István és Gergely András polgármester. 

Potápi Árpád köszöntötte a Böjte Csaba otthonban élő gyermekeket, hiszen elsősorban értük van ez a fejlesztés. Kifejtette, tavaly ellátogatott az otthonba, megtapasztalta, hogyan élnek itt a gyermekek, akkor fogalmazódott meg az az ötlet, hogy építsenek fedett lovardát, mivel az időjárás nem mindig megfelelő a lovaglásra. Kérte a vezetőséget, hogy nyújtson be pályázatot, megtették, így 9 millió forint támogatást kaptak a magyar kormánytól a lovarda elkészítésére, az épület összesen 12,5 millió forintba fog kerülni.

- Ez a lovarda, ha elkészül majd nem csak az otthonban élő gyermekeké lesz, hanem mindazok bázisa is, akik szeretik a lovakat. Növekedni fog a lovak száma, számos fiatal tanulhat majd itt lovagolni, akár lovas edzői szakképesítést is szerezhetnek, egyre kevesebben vannak, akik értenek ehhez a szakmához, pedig egyre nagyobb az igény iránta, és a befektetés ez által fog megtérülni, fejtette ki az államtitkár.

Borboly Csaba megköszönte a kormánynak a támogatást, elmondta, vannak olyan esetek, amikor szükség van valamire, de az itteni törvények okozta akadályok miatt nem tudják megoldani, és ilyenkor szoktak segítségért fordulni a magyar kormányhoz. 

- Igény van erre  lovardára, mert sokan szeretik térségünkben a lovakat, mivel a magyar emberhez hozzátartozik a ló, segít abban, hogy közelebb kerüljünk a természethez. Továbbá a megyeelnök beszélt arról is, hogy miért előnyösebb elsajátítani egy szakmát, mint irodai munkát vállalni, mivel számos jól megfizetett szakma van, ezért is foglalkoznak a mezőgazdaság és a lovaglás oktatásával.

Kolozsvári Tibor elmesélte, három évvel ezelőtt jöttek ide először, akkor kezdték el végig gondolni a gyermekek jövőjét. Hozzátette, társadalmi felelősségvállalási szerepük van, céljuk, hogy az itt élő gyermekek javát szolgálják a jó Isten segítségével.

Az alapkövet Bilibok Géza atya áldotta meg, megköszönte Istennek, hogy az emberekre bízta ezt a világot, felhívta a figyelmet arra, hogy minden élet érték, és kérte a résztvevőket, hogy legyenek hálásak mindenért.

Az ünnepség részeként Potápi Árpád és Kolozsvári Tibor üzenetet fogalmazott meg, amelyet leírtak egy papírra, ezt egy dobozba tették, amelyet időkapszulaként az alapkőbe helyeztek. Az államtitkár üzenete a jövőnek: a magyarság és a lovaglás évek óta elválaszthatatlanok, örülök, hogy ebben az otthonban lovas oktatást tesznek a gyermekek tarisznyájába. A rendezvényen részt vettek a Mátyás huszárok, a magyar és a székely himnuszt a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar kíséretében énekelhették el a jelenlévők.

Csíkszereda, 2016. szeptember 18.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774