Gyergyóalfaluban folytatódott a közös agrárpolitikai szeminárium

Segítenek az uniós forrásokra pályázóknak 

(0 Szavazat)22 megjelenítés

Gyergyóalfaluban folytatódott a Kapacitásfejlesztés a vidéki térségekben a fenntartható mezőgazdasági fejlődésért (CAPacity building in rural areas for sustainable agriculture development) című projekt keretében tartott szeminárium február 23-án, csütörtökön támogatási lehetőségek ismertetése céljából. A rendezvényen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér alelnök, valamint Bende Sándor parlamenti képviselő.

A szemináriumon Csilip Árpád projektmenedzser ismertette a projekt részleteit: a Kapacitásfejlesztés a vidéki térségekben a fenntartható mezőgazdasági fejlődésért (CAPacity building in rural areas for sustainable agriculture development) című projekt keretében Hargita Megye Tanácsa az Európai Bizottság társfinanszírozásában szeretné felhívni a térségünkben gazdálkodó érintettek figyelmét az Unió közös agrárpolitikájának tartalmára. A tájékoztatás ugyanakkor segítséget szeretne nyújtani az uniós forrásokra pályázók számára is, hogy minél teljesebb dokumentációt tudjanak leadni, annak érdekében, hogy azt pozitívan bírálják el.

Borboly Csaba a térségben lévő jó példákról, és további fejlesztési lehetőségekről beszélt:

- Jó példák vannak a megyében, amelyeket a gyergyói térségben is lehetne alkalmazni. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy csak összefogással lehet eredményt elérni, a nagyokkal felvenni a versenyt. Jó példának számít Fenyőalja Csomafalván, az Aranyászok Újfaluban, továbbá a Torzsások Szárhegyen. Egyelőre ebben a térségben nincsen nagyobb tejfeldolgozó, amely felvásárolná a tejet, de a remetei polgármesterrel beszélve talán lehetőség lenne egy kisebb beindítására – hangsúlyozta a megyeelnök. Hozzátette lehetne kisvágóhidakat is létesíteni, mert az itthon előállított termékek eladásán kell gondolkodni, mindehhez a megyei tanács biztosítaná a kapcsolati tőkét. Továbbá javasolta, hogy ágazatonként szerveződjenek egyesületekbe, mert úgy könnyebb az érdekeket érvényesíteni, pályázni. Másik probléma, amire felhívta a jelenlévők figyelmét a szakemberképzés.

Barti Tihamér alelnök elmondta, céljuk, hogy segítséget nyújtsanak a gazdák ügyintézésének megkönnyítésében.

- Fontos előrelépések történtek a mezőgazdasági regiszter elektronikus formában való átalakításához a különböző igazolások kiadásakor. Már 45 önkormányzat csatlakozott a programhoz, a gyergyói önkormányzatok is a részei – tette hozzá az alelnök.

Bende Sándor felhívta a figyelmet, hogy a legnagyobb probléma a gazdák által előállított termékek eladása, értékesítése, hozzátette várja a gazdák részéről mindazokat a kezdeményezéseket, amelyek megkönnyítenék a gazdák ügyintézését, és előterjeszthetőek törvényjavaslatként.

Az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának ismertetése mellett szó esett az élelmiszertermelés és -feldolgozás engedélyeztetésének EU-s követelményeiről, az állatállomány, illetve terület-alapú EU-s támogatásokról, vidékfejlesztési pályázati lehetőségekről illetve buktatóiról, valamint egészséges élelmiszer-termelés elveiről és főbb módszereiről.

Az előző szemináriumról szóló közleményünket itt olvashatják.

Csíkszereda, 2017. február 23.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774