Hargita Megye Gazdasági Egyeztető Tanácsa - hogyan tovább?

Interpelláció, törvénymódosító javaslatok és a jó gyakorlatok népszerűsítéséről döntöttek a szervezők

(0 Szavazat)14 megjelenítés

Akkor lesz a következő fórum, amikor eredményekről fogunk tudni beszámolni – ezzel a mondattal zárta a május 18-I alakuló ülést Barabás Csaba, a Fejlesztési Ügynökség igazgatója.

A szervezők a szakmai fórumon elhangzottak alapján össze is írták a további teendőket.

Törvénymódosító javaslatot szeretnének előkészíteni a gyereknevelésről újra munkába álló anyukák alkalmazásával kapcsolatban. Elhangzott, hogy a munkaadók kötelesek visszavenni a szülési szabadságról visszatérőket, de nagyon gyakori, hogy utána rögtön meg is szüntetik az illető munkaviszonyát. Mindkét fél több érvet és ellenérvet tud felhozni, ennek megvitatására kerekasztal beszélgetéseket szeretnének szervezni a vállalkozó szervezetek és a nőszervezetek képviselőivel, az itt elhangzó javaslatokat összegzik és a parlamenti képviselők segítségével törvénymódosító javaslatot szeretnének előterjeszteni. A szervezők bíznak benne, hogy ha az állam támogatná a vállalkozókat, hogy az újra munkába álló anyukák fizetése után néhány hónapig ne kelljen járulékot fizessenek, akkor sikerülne változtatni ezen a helyzeten, de minden javaslatot, ötletet szívesen fogadnak, amit be lehet építeni a törvénymódosító javaslatba.

A kezdő munkavállalók bérezésében óriási változást hozhat a Fiatalok Garanciája program, amelynek a minél hamarabbi elindításával kapcsolatban interpelláció benyújtását vállalta az illetékes minisztériumhoz a fórum moderátora, Tánczos Barna szenátor. Ha egy vállalkozó minimálbért ad a kezdő munkavállalónak, de ehhez hozzáteszi az összes juttatást, akár 2 ezer lej értékű nettó fizetést is tudna biztosítani a program elindulása után.

A fórumon bemutatott jó gyakorlatok népszerűsítését szintén fontosnak tartják a szervezők. Jó lenne, ha minél több önkormányzat biztosítana ingyen közművesített földterületet azoknak a fiataloknak, akik építeni szeretnének, vagy ösztöndíjat azoknak, akik más megyében kénytelen végezni a felsőfokú tanulmányaikat, de fontos lenne azokat jó megoldásokat is népszerűsíteni, amelyek azoknak a fiatal családoknak a problémáit oldanák meg, amelyek a két év gyereknevelés után nincs kire hagyják a gyerekeiket. Itt első lépésként összegyűjtik a gyakorlati tapasztalatokat azoktól az önkormányzatoktól, ahol már alkalmazzák ezeket, majd teljes dokumentációt készítenek ezeknek a törvényi hátteréről valamint a gyakorlatba ültetésükről és ezt szeretnék ismertetni majd azokkal az önkormányzatokkal, akik partnerek lennének hasonló programok beindításában.

A regisztrált munkanélküliek több mint kétharmada maximum nyolc osztállyal rendelkezik. A számukra jelentene megoldást a második esély program. Ezeknek a személyeknek az összeírását vállalta a Munkaerő Elhelyező Ügynökség, amelyet egy egyeztetés követne a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel, hogy megvizsgálják, hogyan lehetne minél több személyt bevonni, hogy a Második Esély program keretén belül elvégezhessék a kötelező tanulmányaikat és lehetőleg valamilyen szakmát tanuljanak.

Szóba került még a megyében tapasztalható munkaerő hiány és a szakoktatás problémája is. A szervezők kihangsúlyozták, hogy ezekre a problémákra közösen próbálnak meg megoldást találni térségenként, bevonva a szülőket, iskola igazgatókat, vállalkozókat.

A vállalkozó szervezetek által összegyűjtött vállalkozóbarát önkormányzatokról szóló intézkedéseket szeretnék közösen kidolgozni és eljuttatni minél több közintézményhez.

A közpénzügyi könyvelési ismeretek képzésének a hiányosságával szintén foglalkozni kívánnak, bevonva az illetékes szervezeteket és remélik, hogy több önkormányzat is csatlakozni fog és gyakornoki lehetőséget fog biztosítani a könyvelőknek, hiszen egyre nehezebben találnak könyvelőt a közintézmények is.

A szervezők egyetértettek abban, hogy ezekre a problémákra csak közös összefogással lehet megoldást találni és reményüket fejezték ki, hogy a fórumon résztvevő intézményvezetők illetve politikusok ebben partnerek lesznek.

 

Csíkszereda, 2016. május 27.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774