Hargita megyében az optimálisnál négyszer több medve él

Infografikákkal ábrázolták a helyzetet Hargita Megye Tanácsánál

(0 Szavazat)69 megjelenítés

A medvék helyzetéről készített infografikákat Hargita Megye Tanácsának Elemző Csoportja, ezek a populációt, a vadkárokat és a vadászati kvótát elemzik. Egy tanulmány szerint Hargita megyében 340 lenne a medvék optimális száma, ezzel szemben a vadásztársulatok becslései szerint ennél 1010-zel több egyed él. A magas létszám miatt a medvék lakott területekre szorulnak, élelemszerzési körútjaikon gyakran találkoznak az emberrel, és bár a legtöbb alkalommal elmenekülnek, számos esetben támadással végződik a találkozás. A tavalyi idényben Temes megyében a medvelétszám 16%-át hagyták jóvá kilövésre, Hargita megyében csupán 3,9%-át.

– A  medvék helyzetének vizsgálata bonyolult, számos eltérő nézőpont és adat van. Az infografikák olyan kulcsadatokat mutatnak be, amelyek nemcsak a gyakran ellentmondásos helyzeteket mutatják be, hanem további kérdéseket, feltevéseket generálnak, vitaindítóként szolgálnak annak érdekében, hogy a medvék körüli problémák a lehető legjobban felszínre kerüljenek és megoldódjanak – mondta Bencze László, az Elemző Csoport munkatársa, az infografikák készítője.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke többször szót emelt a probléma orvoslásáért, Brüsszelben minden lehetséges platformon dolgozik azért, hogy  a Natura2000-es stratégia hároméves felülvizsgálatáról szóló jelentésbe emberi áldozatokról szóló rész is bekerüljön. Az elöljáró pénteken, november 20-án a Régiók Bizottsága Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy szakbizottsága (ENVE) ülésén  kérte az Európai Néppárt frakcióját, hogy tegyen további intézkedéseket a medvekérdés orvoslása érdekében, nehéz azonban olyan szabályozásokat módosítani, amelyek már célegyenesben vannak, illetve a frakciók csak politikai döntésekben mennek szembe egymással, konkrét, gyakorlati élethelyzetekről szóló passzusoknál nem. Éppen ezért ezzel párhuzamosan a szabályozást előterjesztő Roby Biwerrel, a szocialisták frakciójának luxemburgi tagjával  is egyeztetett Borboly Csaba, akitől ígéretet kapott arra, hogy „a személyi sérülések” részt is belefoglalja a potenciális konfliktusok megelőzéséről szóló részbe.

– Ennek természetesen procedurálisan nagyon nehéz a kivitelezése az EU platformjain, ám dolgozunk rajta, és az RMDSZ-t is kérem, hogy támogassa a tervezetet az Európai Néppártban, próbálja meg elérni, hogy a Régiók Bizottsága néppárti frakciója vállalja fel a javaslatom támogatását – emelte ki Borboly Csaba.

Az infografikák a vadkarok.hargitamegye.ro és az elemzo.hargitamegye.ro oldalakon tanulmányozhatók, illetve megtekinthetők a csatolmányban.

Csíkszereda, 2015. november 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774