Hargita megyei javaslatok a 2016. évi költségvetés-módosítás kapcsán

További összegek szükségesek a megyei úthálózatra és szociális rendszerre

(0 Szavazat)29 megjelenítés

A pénzügyminiszterhez fordult Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a költségvetés-módosítás tervezete kapcsán, megfogalmazva módosító javaslatait. A megyeelnök folyamodványát támogatja Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor.

A kormány költségvetés-módosító rendeletének tervezete szerint nem emelik a helyi költségvetések kiegyenlítésére és a községi, illetve megyei utak munkálataira szóló, áfa-visszaosztásból származó összegeket, és a gyermekvédelmi és szociális ellátó rendszer fejlesztésének finanszírozása sem elégséges. Ezért Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Anca Dana Dragu pénzgyminiszterhez fordult több módosító javaslattal. Eszerint a gyermekvédelmi és szociális ellátó rendszer költségeinél 18 243 000 lej kiegészítést tart indokoltnak, munkatársai számításai alapján. A megyei utak nyári és téli karbantartásának, valamint a megyei útrendszernek a fejlesztésére 6 982 000 lej kiegészítést javasol. A helyi költségvetések kiegyenlítésére 18 695 000 lejjel többre lenne szükség Hargita megyében, a megyei tanács alárendelt intézményei és a saját apparátus működtetéséhez.

A módosító javaslatban megjegyzik, hogy 2016-ban Hargita Megye Tanácsa számos programot, pályázatot bonyolított le uniós forrásokból, amelyeket az országos fejlesztési programba foglaltak, és amelyek önrészét a megye költségvetéséből kell fedezni – a saját bevételekből, illetve az áfa-visszaosztásból –, továbbá nagyméretű beruházást eszközöltek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház és a Tölgyesi Pszichiátriai Kórház fejlesztésére.

Értesülve a megyei tanács aggályairól, illetve az intézmény szakemberei által megfogalmazott módosító javaslatokról Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor a maguk során levélben fordultak mind a pénzügyminiszterhez, mind Dacian Cioloș miniszterelnökhöz. Arra kérték a kormányfőt, illetve a szakminisztert, vegyék figyelembe a Hargita Megye Tanácsa javaslatait. Kitértek arra, miért fontos az, hogy a megye további pénzt kapjon fejlesztésekre. A megyei és a községi utak karbantartása kulcsfontosságú mind az életszínvonal tekintetében, mind a turizmus szemszögéből. Utóbbi Hargita megye egyik legnagyobb erőssége. Hozzátették továbbá azt is, hogy a gyermekvédelmi rendszerre és a szociális asszisztenciát nyújtó központokra irányuló fejlesztések egy pillanatig sem szabadna kérdésesek legyenek, hiszen egy civilizált társadalomnak ezek alapelemei.

A minisztériumnak küldött dokumentum elolvasható ezen a linken.

Csíkszereda, 2016. augusztus 3.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774