Helyi javaslatokat is figyelembe véve módosult az erdészeti kerettörvény

A jogszabály-módosítás megoldja a tűzifaproblémát

(0 Szavazat)117 megjelenítés

Módosította az RMDSZ javaslatára az erdészeti törvényt a képviselőház, tájékoztatott Tánczos Barna szenátor (http://rmdsz.ro/sajtoszoba/hir/megoldasokat-talaltunk-a-torvenyhozasban-a-tuzifa-problemajara-elfogadtak-az-erdeszeti-kerettorveny-modositasat-celzo-rmdsz-javaslatokat-1). A módosítás megerősíti a magánerdészeteket és biztosítja a magánerdő-tulajdonosoknak, hogy saját kezükbe tudják venni erdős területeiken a fa törvényes kitermelésének irányítását. 

Az RMDSZ összesítette a javaslatokat, amelyek helyi és megyei szintről érkeztek, hiszen a módosítás szükségessége a közbirtokosságokkal, helyi önkormányzatokkal és magánerdészetekkel való egyeztetések során merült fel. Helyi szinten egyeztetett és javalaslatokat fogalmazott meg Hargita Megye Tanácsa Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és a gyergyószentmiklósi ARBOR Vállalkozók Szövetsége alapjavaslatai mentén, amelyet elküldtek az RMDSZ-nek (http://judetulharghita.ro/consiliu/propuneri-de-modificari-legislative/propuneri-de-modificare-a-unor-legi.html) A javaslatok a megyében összegyűjtött közösségi igények és javaslatok mentén álltak össze.

A jogszabállyal a 2010/171-es törvényt módosították, és hatályon kívül helyezték a borsos büntetéseket kiszabó sürgősségi kormányrendeletet, amely ellehetetlenítette a tűzifa gyűjtését, hiszen kis mennyiség esetén is járműelkobzást ír elő. A módosítás a pénzbírságokat is enyhíti.   

A jogszabály-módosítás támogatja, hogy állami finanszírozásból biztosítsák a nem őrzött erdőterületek őrzését, valamint módosító-indítványokkal törvényes megoldást biztosítanak az egyre súlyosabb tűzifa-problémákra. A módosítás előírja, hogy ha az erdész falopás esetén azonnal értesíti a rendőrséget, mentesül a vagyoni felelősség alól.

– Jó hír a törvénymódosítás, és az RMDSZ parlamenti frakcióinak eredményes tevékenységét mutatja. A korábbi jobszabályok megnehezítették a lakosság hozzáférését a tűzifához, ami főként vidéki környezetben rendkívül fontos. Az az abszurd helyzet állt elő, hogy Hargita megyében, ahol egyébként van fa, alig lehetett hozzáférni a tűzifához. A módosításnak köszönhetően szakcég bevonása nélkül lehet kitermelni húsz köbméter fát, ami nagy segítség a lakosságnak – nyilatkozta a törvénymódosítás kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.  

Csíkszereda, 2017. június 30.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774