Helyi termelők szállítsanak élelmiszert az iskoláknak

A térségi jellegzetességek figyelembe vételére vonatkoznak Hargita Megye Tanácsának javaslatai

(0 Szavazat)35 megjelenítés

Részesítsék előnyben a helyi termelőket és vegyék figyelembe a térségek hagyományait, nyújtotta be javaslatait Hargita Megye Tanácsa a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségének (UNCJR) a konzultációra meghirdetett sürgősségi kormányrendelet kapcsán. A rendelet egy kísérleti programra vonatkozik, amelybe a helyi hatóságok és a tanfelügyelőség javaslatára minden megyéből kiválasztanak egy tanintézetet, ahol a gyerekek a projekt keretében meleg ebédet vagy élelmiszercsomagot kapnak.

Hargita Megye Tanácsának módosító javaslatai arra irányulnak, hogy a teljes folyamatot minél nagyobb mértékben helyi szinten bonyolítsák le. A módosítás egyik pontja azt írja le, hogy a szállítási és a raktározási költségek ne haladják meg az élelmiszercsomag értékének 15 százalékát, így amellett, hogy jó minőségű élelmiszert kapnak a gyerekek, nagyobb eséllyel jelentkezhetnek helyi és térségi cégek. A másik javaslat szerint figyelembe kell venni a helyi gasztronómiát, és kötelezően hetente egy nap kapjanak hagyományost ételt a tanulók. Szemeszterenként tartsanak az iskolák külön órákat vagy szervezzenek rendezvényeket az egészséges táplálkozás témájával, amelyek az adott térségre jellemző termékeket és élelmiszereket népszerűsítik. Ez utóbbi programot a helyi vagy a megyei költségvetésből finanszíroznák.

– Nagyon fontos, hogy gyerekeink egészségesen táplálkozzanak, illetve még lényegesebb azok esetében, akiknek az iskolában kapott élelmiszer jelenti a napi fő étkezést. Ezért folyamatosan dolgozunk érte és kérjük a tej-kifli program esetében is a minőségi javítást, valamint fontosnak tartjuk a meleg ebéd bevezetését az iskolákba. Munkánkban prioritás a lakosság egészségi állapotának javítása, a tudatosságra való nevelést pedig már gyerekkorban el kell kezdeni – nyilatkozta a tervezett program kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A módosítások arra irányulnak, hogy így elkerüljék azokat a rossz tapasztalatokat, amelyek a más megyékből érkező beszállítók okán adódtak, amelyekről többször cikkeztünk.

 

Csíkszereda, 2017. augusztus 22.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774