Ifjúsági stratégia a fiatalok igényeire

(0 Szavazat)131 megjelenítés

A Hargita Megye Tanácsa Elemző Csoportja által kidolgozott ifjúsági stratégiáról tartottak közvitát a csíkszeredai megyeházán április 21-én, kedden. A találkozón Borboly Csaba megyeelnök mellett jelen volt Ferencz S. Alpár, a megyei tanács oktatási szakbizottságának elnöke, a megyei tanács Elemző Csoportjának képviselői, ifjúsági szervezetek képviselői, Ferencz Angéla, a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője és Réti Zsófia, a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság aligazgatója. 

Borboly Csaba beszédében kifejtette: a fiatalok igényei a médiakínálatnak, az internet-hozzáférésnek köszönhetően változtak az évek során, legyen szó szórakozásról, elhelyezkedésről stb. - Szükség van az oktatási rendszer reformjára, ezt bizonyítják a sikeres érettségik egyre rosszabbodó átlaga. Lehetőséget kell adni szakmák megtanulására, választ kell adni a migráció kérdésére – fogalmazta meg a legégetőbb problémákat Hargita Megye Tanácsának elnöke. A konzultációk annak a feltérképezésére szolgálnak, hogy a megyei tanács és a különböző intézmények hogyan tudják segíteni a fiatalokat, tette hozzá, illetve megemlítette a Youth in Action elnevezésű uniós projektet, amely a fiatalok igényeinek felmérését segítette.

Az összeállított stratégiát Dobos Erika, az Elemző Csoport vezetője mutatta be és elmondta, a konzultáció célja a dokumentum véglegesítése. A stratégia 1-es prioritási tengelye a társadalmi részvétel: többek között az önkéntesség népszerűsítése, az állampolgári ismeretek fejlesztése, a társadalmi problémák közösség-szintű tematizálása, a fiatalok érdekérvényesítő képességének erősítése, cserkész program, 2-es prioritási tengelye az aktív és minőségi szabadidő, ide tartoznak az infrastrukturális fejlesztések, sport, szórakozási lehetőségek fejlesztése, 3-as prioritási tengelye a kultúra és életmód, a kultúrafogyasztás, mint közösségi élmény, 4-es tengelye a nevelési és képzési programok, a nem formális képzési programok indítása, a munkahelypiac igényeinek feltérképezése. A stratégiát a fiatalok, a fiatalokat tömörítő szervezetek kell használják, emelte ki Dobos Erika.

Ferencz S. Alpár jónak ítélte meg a stratégiát, legfontosabb problémaként azt nevezte meg, hogy a közoktatás nem változik eléggé dinamikusan, ezért nem tud válaszolni a fiatalok igényeire. A megyei tanács oktatási szakbizottságának elnöke a megyei tanács és más szervezetek szerepét az iskola utáni programok szervezésében látja. Továbbá azt hangsúlyozta: a fiatalok ne divatszakmákat válasszanak, hanem váljanak szakértővé egy, számukra kedvelt területen. - A legfontosabb, hogy válaszoljunk a kor kihívásaira – zárta hozzászólását a pedagógus.
Bíró Barna Botond megyei tanácsos, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács alelnöke is gratulált a stratégia összeállításához, majd hozzátette, az egyes pontjaira cselekvési tervet kell kidolgozni. Úgy véli, főként a 16-24 év közöttiekra kell odafigyelni, őket kell leginkább segíteni az elhelyezkedésben. A stratégiát a fiatalok szemszögéből kell megközelíteni, hogy mi a jó nekik, az intézmények pedig a segítésnyújtásban tudnak szerepet vállalni, tette hozzá. Továbbá pozitív példákat kell bemutatni a fiataloknak a szakoktatás területéről ahhoz, hogy kedvet kapjanak hozza, mondta.

A folyamatosan változó igényeket hangsúlyozta Kozma István megyei tanács, a Csík Terület Ifjúsági Tanácsának elnöke, éppen ezért értékelte pozitívan a stratégia kidolgozását megelőző konzultációsorozatot. Javaslata szerint térségenként működhetnének irodák a fiatalok tájékoztatására, segítésére.

Réti Zsófia, a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság aligazgatója az önkéntes programok népszerűsítésének, az idegen nyelvek ismeretének fontosságát hangsúlyozta. Véleménye szerint a megyei tanács Elemző Csoportja által kidolgozott stratégia illeszkedik az országos stratégiába is, ezért gratulált az összeállított anyaghoz. A migráció kérdése kapcsán is kifejtette meglátását, miszerint a fiatalok visszafogadására kell leginkább felkészülni, mert fiatalon kalandvágyból mennek el, de ha hazatérés után ismét a kiutazás mellett döntenek, az már valószínűleg végleges döntés.

Ferencz Angéla abban látja a problémát, hogy kevés az innovatív helyzet, amely felkelti a fiatalok érdeklődését. A stratégia gyakorlati hasznához számos tevékenységet össze kell vele hangolni, mint például az intézmények pályázati kiírásait, tette hozzá.
A stratégiát elfogadása előtt ismételten közvitára bocsátották A közigazgatási döntéshozatalok átláthatóságára vonatkozó 52/2003. számú törvény 7. cikkének előírásai értelmében.

 

Csíkszereda, 2015. április 21.


[ Ifjusági hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774