Innováció és inkubáció a Harghita Business Centerben

Borboly Csaba: most már senki sem kérdőjelezheti meg az intézmény létjogosultságát

(0 Szavazat)51 megjelenítés

Innováció és inkubáció Udvarhelyszéken címmel nyitották meg pénteken, november 3-án azt a konferenciát a székelyudvarhelyi inkubátorházban, amely célja megismertetni a fiatalokkal a startupok világát, és ahol az érdeklődők szakmai előadásokon, kerekasztal beszélgetéseken vehetnek részt, hazai, valamint magyar jó példákat hallgathatnak meg. A megnyitón többek között részt vettek az intézmény alapítói: Hargita Megye Tanácsa vezetői, Székelyudvarhely város vezetősége és Bálint Elemér Imre Oroszhegy község polgármestere, valamint Antal István parlamenti képviselő és Dávid László a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora is.

Az előadások sorát Spaller Endre, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kapcsolati elnök-helyettese kezdte, aki Székelyföld hi-tech arca címmel az itthoni IT vállalkozások lehetőségeiről és pályázati forrásokról beszélt.

Fancsali Kálmán a HBC vezetőtanácsának elnöke ismertette az inkubátorház megvalósulásának lépéseit 2009-től. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ezt követően köszönetet mondott mindazon partnereknek, akik közreműködésével sikerült elérni, hogy a Harghita Business Center a nyitást követően hamar megteljen fiatal vállalkozókkal. Mint mondta, a sikert az intézménybe beköltözött fiatal vállalkozók testesítik meg és a kezdeti hullámvölgyek ellenére ma már senki sem kérdőjelezheti meg az inkubátorház létjogosultságát, amelynek működtetéséhez egy jó csapatot sikerült toborozni. Szakács Paál István a HBC igazgatója az elmúlt félévet ismertette, beszámolója szerint 31 kezdő vállalkozást inkubálnak, jelenleg még két iroda helyiség kiadó. A napokban együttműködési egyezményt írnak alá sepsiszentgyörgyi, kolozsvári, nagyváradi és budapesti inkubátorházakkal közösen, amely lehetővé teszi, hogy az inkubált vállalkozások a partnerek irodahelyiségeit, konferencia termeit bérmentve igénybe vehetik, erősítve és megteremtve ezzel a vállalkozások városon kívüli üzleti tárgyalásokhoz szükséges eszközt és környezetet. Az igazgató ugyanakkor sikernek könyvelte el azt is, hogy Székelyudvarhelyen az éttermek és taxisok cím nélkül is tudják hol található a Harghita Business Center.

Gálfi Árpád Székelyudvarhely polgármestere megköszönte mindazoknak, akik elindították ezt a beruházást, hiszen udvarhely térségében mindig is fontos szerepet töltöttek be a fiatal vállalkozók és ezt erősíteni támogatni kell továbbra is.

Bálint Elemér Imre Oroszhegy polgármestere bejelentette, hogy megduplázza az appanázst, erre buzdítva a másik két intézményt is. A polgármester szerint Oroszhegy, de egész Udvarhelyszék fiatal számára fontos, hogy a külföldről hazatérő fiatalok miután sikerül otthont teremteniük a vállalkozáshoz is megadják a szükséges támogatásokat, ebben játszik fontos szerepet az inkubátorház.

Barti Tihamér a megyei tanács alelnöke szerint az elkövetkezőkben sokat fogunk majd hallani az intézményről, a benne tevékenykedő IT cégek pedig reményei szerint nagyban segítik az online ügyintézések rendszerének kiépítését, fejlesztését.

Bíró Barna Botond alelnök szerint az inkubátorháznak köszönhetően a vállalkozásokról nagy terhet vesz le és minden erejével a tevékenységre összpontosíthat.

A konferenciát megelőzően Borboly Csaba és Spaller Endre egyeztettek az együttműködés szorosabbra fűzéséhez többek között abban, hogy Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában is létrehozandó inkubátorházaknál is szakmai segítséget nyújtson. Az udvarhelyi inkubált vállalkozások meghívását is kilátásba helyezték a magyarországi innovációs konferenciákra, segítve fejlődésüket és kapcsolati hálójuk kiépítését. A Harghita Business Center fejlesztését segítenék elő az egyetemekkel közösen kutatás-fejlesztés terén. Székelyudvarhelyen régi álom, hogy IT technológiai parkot hozzanak létre, amelyre már vannak elképzelések, magyarországi kapcsolatok kiépítésében segíthet a kapcsolati elnöke-helyettes.

A Harghita Business Center inkubátorház rövid kronológiája az alábbi linken tekinthető át:

https://www.borbolycsaba.ro/wp-content/uploads/2017/11/HBC_2009_2017.pdf

Csíkszereda, 2017. november 4.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774