Jelentősen bővül a Székely termék kínálata

Tíz termelő készítményeit bírálta el a bizottság

(0 Szavazat)79 megjelenítés

Tíz termelő, mintegy hetven termékre adta le igénylését a Székely termék márkanév minősítésre Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségéhez, melyek odaítéléséről május 30-án döntött az elbíráló bizottság.
A testület ez alkalommal Székely Csaba fafaragó és Székely Ágnes szobrászművész dísztárgyait, a Jammy kft. pálinkáit, a Radipcom kft. és Nagy Ernő húskészítményeit, az ELK FARM vadhúskészítményeit, Mezei Attila méhészeti termékeit, Koszta Ignácz szörpjeit és lekvárjait, valamint a Gyopár kft. két új társasjátékát találta alkalmasnak a Székely termék védjegy használatára.

Márton István, a Székely termék elbíráló bizottságának elnöke elmondta, bár a követelményrendszerek a termékek besorolása szerint változnak, alapvető elvárás minden esetben a hagyományőrzés és a székely népies szellem.

Hargita Megye Tanácsa 2009-ben védte le a Székely termék márkanevet az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalánál, ami tíz évre szól, ezért 2019-ben meg kell újítani a védjegy tulajdonosi jogát. A megyei tanács 2012-ben öt évre kötötte meg a helyi termelőkkel a Székely termék védjegy használatára vonatkozó szerződést, így ma 23 termelő lejárt szerződését hosszabbította meg a bizottság.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, a Székely termék nem csupán márkanév, hanem identitásunk kifejezési eszköze és a helyi autonómia garanciája.

A Székely termék mozgalom Hargita Megye Tanácsának kezdeményezése, amely gazdag és élő mezőgazdasági hagyományaink továbbélését, a minőségi és egészséges termékek piacra jutását célozza. A Székely termék védjegy bejegyeztetésével és a termékek hazai és külföldi üzletláncokba való eljuttatásával a gazdáknak biztosítanak jövedelmi forrást, a lakosságnak pedig az egészséges élelmiszerhez való hozzáférést.

Csíkszereda, 2018. május 30.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774