Kászonaltízen ülésezett Hargita Megye Tanácsa

Felbonthatják a szerződést a tej-kifli program kivitelezőjével 

(0 Szavazat)37 megjelenítés

Kászonaltízen tartotta soros ülését Hargita Megye Tanácsa kedden, március 22-én. A tanácsülésen többek között a tej-kifli programban felmerült problémákkal kapcsolatban hoztak döntést, valamint a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban folyamatban lévő beruházás kivitelezőjével kötött szerződés felbontásáról is szavaztak.

Több helyről is érkezett panasz az utóbbi időben a tej-kifli program révén az iskolákba szállított termékekkel kapcsolatban. A törvény szerint két jegyzőkönyv esetén lehet felbontani a szerződést a kivitelező céggel, ha azonban erre sor kerül, a program legaláb egy hónapig leáll.

– A megyei tanács tagjai támogatták a vezetőséget abban, hogy bontsuk fel a szerződést, ahogy meglesz a második kihágás, ez esetben azt vállaltuk, hogy a nehéz helyzetben lévő gyermekek számára az új közbeszerzési időszak alatt megtaláljuk a megoldást, hogy legyen szolgáltatás. Ha közösen próbálunk megoldani egy problémát, akkor sikerül – fejtette ki Borboly Csaba megyeelnök.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban néhány éve folyamatban lévő korszerűsítéssel megújulnak a műtők, a szellőztetőrendszer, saját labort is szeretnének kialakítani, hogy egészségi problémák esetén a helyieknek ne kelljen elutazniuk. Barti Tihamér alelnök ismertette a részleteket, a kivitelező céget többszöri levélváltásban kérték a szerződésben leírtak teljesítésére, de nem hajlandó teljesíteni kötelezettségeit. A tanácsosok megszavazták a kivitelező céggel kötött szerződés felbontását, azaz újra kiírják a közbeszerzést a munkálatokra.

– Szeretnénk, hogy a megye, a térség minél előbb modern kórházzal rendelkezzen. A fő cél az, hogy minél közelebb minél több szakterületen lehessen biztosítani szolgáltatást, és ne kelljen elmenni más városokba. Nincs fontosabb, mint az egészségünk, gyermekeink egészsége, és ehhez jól felszerelt, jól működő kórházra van szükség – fejtette ki Borboly Csaba.

A napirendi pontok között szerepelt Oroszhegynek 70 ezer lej támogatás megszavazása községi út javítására, mivel korábban szolidaritásból Oroszhegy lemondott az összegről, hogy egy CNC vezérlésű gép kezelésére képző osztályt indíthassanak a székelyudvarhelyi Bányai szakközépiskolában.

András Zoltán polgármester megköszönte a megyei tanács hozzáállását a községet érintő problémák, projektek lebonyolításában, és közvetítette a helyi egyház és civilszervezetek köszönetét is. András Ignác iskolaigazgató is kifejezte köszönetét, mivel az elmúlt időszakban iskolák felújítása, fűtésrendszerek bővítése valósult meg a megyei tanács támogatásával. A továbbiakban tejfeldolgozóra lenne szükségük a helyieknek, ebben kértek segítséget, mivel kevés pénzért kényszerülnek eladni a tejet, létrehoztak egy egyesületet is, akik erre a problémára próbálnak megoldást találni.

A tanácsülést megelőzően a megyei tanács képviselői Becze István kászoni megyei tanácsos vezetésével megtekintették a községben folyamatban lévő munkálatokat, amelyeket a megyei tanács is támogat. Ellátogattak az Impérben lévő Tekerő útszakaszhoz, amelynek leaszfaltozása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a helyiek szeressenek ott élni. Megnézték a Doboly feletti csúszást, ahol a 2010-es árvíz következtében beszakadt az út. Ellenőrizték a kászonjakabfalvi kultúrotthon munkálatait, amelyet nemrég fejeztek be. Kászonújfaluban a Hermánszegi útszakasznál álltak meg a megyei tanács képviselői, valamint megtekintették a kultúrotthont is, ennek elkészülése rendkívüli örömet okoz a helyieknek, mivel korábban nem volt, ahol kulturális rendezvényeket szervezzenek. Ezenkívül az Ajnád útszakaszt is szemügyre vették, ahol a munkások tegnap fejezték be az aszfaltozást.

– A község öt faluból áll, így nem könnyű fenntartani ugyanazt a színvonalat, mint más községekben. Nagyobb szolidaritást igényel a községen belül is, és ebben a szolidaritásban vállalt és továbbra is vállal szerepet a megyei tanács. Jó itt élni, és ehhez hozzájárult a megyei tanács is, de továbbra is szükség van odafigyelésre – fejtette ki Becze István.

Csíkszereda, 2016. március 22.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774