Kiterjesztenék az erdei iskola programot

2018-ban kiemelt figyelmet kap az ifjúság

(0 Szavazat)49 megjelenítés

Játszva tanítja meg a gyerekeket a természet ismeretére, hagyományainkra és kultúránkra a Kalibáskő Gyerekvilág Egyesület által működtetett Kalibáskő Erdei Iskola. Hargita Megye Tanácsa eddig is partnere volt az egyesületnek, de a továbbiaknak kiterjesztenék az erdei iskola programot, még több támogatást biztosítva, azt szeretnék elérni, hogy minden Hargita megyei gyerek tudjon hozzáférni a tevékenységekhez. Továbbá Hargita Megye Tanácsa 2018-ra meghirdette az ifjúság évét, amelyben kiemelt jelentőséget fog kapni az erdei iskola program. Erről az egyesület vezetőségével egyeztetett Borboly Csaba megyeelnök szombaton, obtóber 28-án, amikor ellátogatott az erdei iskolába. 

Az egyesület konyhai eszközöket vásárolt a megyei tanács pályázati támogatásával, amelyre a Mit sütsz kis szűcs? elnevezésű programjuk keretében pályáztak. Szombaton, Borboly Csaba látogatásakor éppen szilvalekvárt főztek a gyerekek.

Ferencz Levente, az egyesület alapító tagja elmondta, a Mit sütsz kis szűcs? program célja a termőföld népszerűsítése és a kiskertek hagyományának felélesztése. A gyerekek ültetik el a növényeket, majd begyűjtés után fel is dolgozzák. Egyre nagyobb az érdeklődés a program iránt, hisz mindenkinek van mit tanulni belőle, tette hozzá Ferencz Levente.

Az egyesület egy év alatt nyolcezer gyereket foglalkoztat, tevékenységük alapja a természet, hagyományaink és kultúránk ismerete. Borboly Csaba együttgondolkodásra hívta az egyesület vezetőségét, mint mondta, a megyei tanács vállalja a közös munkát a tevékenység megerősítése és kiterjesztése érdekében.

– A gyerekek olyan ismeretekre tesznek szert, amelyek ma már sokszor vidéki környezetben is feledésbe merülnek. Szeretnénk kiterjeszteni a programot, összekapcsolni a tevékenységet a Hargita Megyei Művészeti Népiskola programjaival, erre még több forrást fordítana a megyei tanács. Mivel az egyesület tevékenysége hiánypótló, azt szeretnénk elérni, hogy minden Hargita megyei gyerek tudjon ehhez hozzáférni – fejtette ki Borboly Csaba.

A hasonló kezdeményezések és a programok támogatása része Hargita megye ifjúsági stratégiájának:

http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2016/02/Hargita-Megye-ifjusagi-strategiaja.pdf

Az erdei iskola programjának kiterjesztése és a hasonló tevékenységekkel való összekapcsolása érdekében az elkövetkezőkben több egyeztetésre kerül sor, tette hozzá Borboly Csaba. Továbbá elmondta, mindezt a népiskola keretében egy szakmai képzéssel erősítenék meg.

Az oktatási-nevelési központban a gyerekek ültetik el a tankertben a növényeket, ők gondozzák, és ősszel, miután begyűjtik, feldolgozzák. Ez alkalommal szilvalekvárt főztek, de például kenyeret is szoktak sütni. Hargita Megye Tanácsa felismerve ezen tevékenység fontosságát, eddig is partnere volt az egyesületnek, de a továbbiakban szeretnének kiemelten foglalkozni a programmal.

 

Csíkszereda, 2017. október 29.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774