Konzultáció feszes tempóban

Borboly Csaba az oktatás terén készít jelentést a Régiók Bizottságában

(0 Szavazat)40 megjelenítés

A hónap végéig el kell készülnie annak az előzetes munkadokumentumnak, amelyet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottsága raportőreként készít az iskolai és felsőoktatási intézmények fejlesztéséről szóló jelentéséhez. Ennek érdekében feszes tempójú konzultációsorozat kezdődött, az elsőre július 20-án Brüsszelben került sor, ahol az elöljáró Csák László szakértővel együtt megbeszéléseket folytatott az Európai Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatóságának képviselőjével. Megvitatták az európai oktatási rendszer kihívásait, ennek kapcsán pedig olyan javaslatok fogalmazódtak meg, amelyek az oktatás fejlesztése révén a fiatalok társadalmi és gazdasági integrációját hivatottak elősegíteni.

Borboly Csabát immár negyedik alkalommal kérték fel RB-jelentés elkészítésére, az előző három raportőri tevékenységből két alkalommal szintén az ifjúságot érintő témákban fogadott el az európai intézmény (http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/).

Az Európai Bizottság ajánlásaiban szerepelnek a következő felvetések: hiányolják a hálózati rendszert, szükségesek a mentorprogramok fejlesztései és egy olyan országos és nemzetközi online felület létrehozása, amely teret biztosít az oktatóknak a tapasztalatok és problémák megosztására. Ugyanakkor fontosnak tartják az önkéntesség népszerűsítését, olyan kreditátviteli rendszerben, amelynek a diákok pontokat kaphatnak közösségi tevékenységekért. Az alapkészségek fejlesztése terén a diákok jelentős része ezek hiánya miatt nagyobb valószínűséggel ütközik akadályokba a társadalmi beilleszkedés és foglalkoztatottság tekintetében. (Minderről részletesen beszélt a tanácselnök mai élő bejelentkezésében, amely megtekinthető itt: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1333340370046676/?ref=notif&notif_t=live_video_explicit&notif_id=1500561968072115)

Az elkövetkező időszakban Borboly Csaba további egyeztetéseket folytat több nemzetközi, illetve hazai oktatási szervezet és intézmény képviselőivel annak érdekében, hogy a Régiók Bizottságában készülő, novemberig véglegesítendő jelentése minél átfogóbb képet nyújtson az oktatás jelenlegi helyzetéről.

A megyei tanács elnöke, aki kiemelten foglalkozik az ifjúságot érintő témával Brüsszelben is, jelenlegi megbízatását azért tartja fontosnak, mert az oktatás Európa 2020-as stratégiájában központi szerepet foglal el. Ugyanakkor amint azt Az európai felsőoktatás a világban című korábbi, 2014-es raportőri jelentésében kifejtette, Európa jövőjét illetően stratégiai fontosságú a fiatalok megfelelő oktatása, magában foglalva a nem formális tanulási tevékenységeket is.

– Úgy vélem, hogy az RB által kidolgozott, az iskola és a felsőoktatás korszerűsítéséről szóló jelentés jó hatással lehet az oktatás minőségére, figyelembe véve a helyi és regionális önkormányzatok e tekintetben betöltött fontos szerepét. Ahogyan sikerült megkerülhetetlenné tennünk a medvék ügyét Brüsszelben, úgy a romániai magyar oktatás helyzetét is megvédhetjük – nyilatkozta a raportőr, aki mindezek mellett jó lehetőségnek tartotta, hogy folytassa munkáját az európai oktatás fejlesztése területén.

A megyeelnök ezúttal is Csák László fejlesztési szakértőt kérte fel a dokumentum elkészítésében való szakmai részvételre, aki elmondta, hogy ez a jelentés 5-ös pontszámú, ami nagyon ritka: ebbe a kategóriába a legfontosabb témák tartoznak, ami azt jelenti, hogy az Európai Néppárt politikai csoportjának szintén kiemelten fontos téma az oktatás. Másrészt a raportőr eddigi tevékenységének elismerését is jelenti, hogy ebben a kategóriában rá esett a választás, tette hozzá a szakértő.

Ez a jelentés az egész oktatási rendszert átfogja majd, az óvodától az egyetemig, és lehetőség van általa hatni az EU jövőbeli támogatáspolitikájára más területeken is – például a Közös Agrárpolitika újratervezésénél –, ami mind azt a célt szolgálja, hogy az uniós tevékenység minél egységesebb legyen. Az eddigi, ifjúsággal kapcsolatos jelentésekkel összhangban, a szóban forgó dokumentum is rávilágíthat a vidéki kisiskolarendszerek fontosságára, és szorgalmazhatja a lakóhelyhez közeli színvonalas oktatás biztosítását.

Csíkszereda, 2017. július 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774