A Hargita megyei felekezetek képviselőivel tárgyalt Borboly Csaba

(0 Szavazat)35 megjelenítés

A csíkszeredai megyeházán fogadta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Hargita megyei magyar történelmi egyházak képviselőit szeptember 5-én, csütörtökön délben. A megbeszélésen jelen volt Tamás József katolikus segédpüspök, Kántor Csaba református püspökhelyettes, Bara Ferenc katolikus főesperes, Portik-Hegyi Kelemen katolikus főesperes, Simó Sándor unitárius esperes, Lőrinczi Lajos unitárius esperes, valamint Lukács Levente tanácsos. A találkozó célja az egyházak jelenlegi helyzetének ismertetése, valamint az év hátralévő részére vonatkozó javaslatok megvitatása volt. 

Borboly Csaba a nem egyházi személyek alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdésekre pozitív választ adott, mondván, megvan rá a lehetőség, hogy ezen a téren is támogatást biztosítson a megyei tanács, ennek lehetőségét még vizsgálják. A megyeelnök kéréssel fordult az egyházi vezetőkhöz: „Abban kérem az önök segítségét, hogy az egyház szerepét erősítsük a közösség érdekében, vagy legalábbis ami rajtunk múlik, azt tegyük meg. A kis falvak kiürülnek, ha legalább saját lelkészük nincs. Hiába aszfaltozunk vagy építünk vízvezetéket, ha nincs egy összetartó erő az adott településen, ez az összetartó erő pedig az egyház lehet.”
A egyházi képviselők egyetértettek abban, hogy szükség van az egyházak erősebb összefogására. Sikeres az egyházi együttműködési program, amelyet jövőre szeretnének folytatni, továbbá a jelenlévők szerint a megyei tanács által támogatott egyházi táborok nagyon hasznosak az ifjúság nevelése szempontjából. Felmerült ugyanakkor egy olyan program indítása, amelynek keretében az egyházak által szervezett rendezvények támogatására lehet pályázni. A találkozó végén az egyház képviselői beszámoltak a ravatalozóépítések menetéről is. Arról is szó esett, hogy jó lenne ökumenikus lelkésztalálkozókat szervezni térségenként.

Csíkszereda, 2013. szeptember 5.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774