Az Alcsíki-medence Natura 2000-es terület kezelési tervét ismertették

Cél: a természeti értékeink fenntartása

(0 Szavazat)346 megjelenítés

Az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet kezdeményezésére január 21-én, kedden a csíkszeredai megyeházán mutatták be az Alcsíki-medence Natura 2000 ROSCI0007 terület engedélyeztetés alatt levő kezelési tervét. A találkozón Becze István megyei tanácsos, Hargita Megye Tanácsa mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakbizottságának elnöke köszöntötte az érintett alcsíki települések polgármestereit, a közbirtokosságok, valamint a sajtó képviselőit, a Hargita megyei környezetvédelmi ügynökség és vízügyi hatóság szakembereit. Jelen volt Borboly Csaba megyeelnök, Korodi Attila parlamenti képviselő és Fülöp Otilia, Hargita Megye Tanácsának főépítésze is.

Az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet 14 éve dolgozik Tusnádfürdőn, és bár székhelyük Brassóban van, a 14 év alatt Tusnádfürdőn és környékén sok tevékenységet fejtettek ki, és szereztek tapasztalatot. Az Alcsíki-medence Natura 2000 ROSCI0007 terület kezelési tervét az Európai Regionális Fejlesztési Alap Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programjának társfinanszírozásával, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökséggel és Tusnádfürdő Polgármesteri Hivatalával partnerségben dolgozták ki – ismertette Pilbáth Attila, a szervezet elnöke.
A Natura 2000 ökológiai hálózat, az ezekre kidolgozott kezelési tervek jogi hátterét Both József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség természetvédelmi osztályának vezetője mutatta be. A terület kijelölésében madárvédelmi és élőhelyvédelmi, kizárólag szakmai szempontokat vesznek figyelembe. Céljuk az egészséges környezet, a természeti értékek fenntartása – az élőhelyek és az állatállomány védelme – a veszélyeztető tényezők felszámolása, ezeken a területeken tilos például az égetés, a fakivágás. A védelem eszközei közé tartozik, hogy egy szervezet felvállalja a terület védetté nyilvánításának előkészítését, majd ezt követően a kezelési terv kidolgozását, betartását.
Az Alcsíki-medence Natura 2000 ROSCI0007 terület kezelési tervének elkészített jelenlegi változatát Imecs István biológus, az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet területi igazgatója ismertette.
– Több lépcsőben bemutattuk már a készülő kezelési tervet, és szerettünk volna egy, a pályázaton kívüli, fakultatív bemutatót is megszervezni a megyei tanács segítségével, hogy minél nagyobb nyilvánosságot kapjon a terv. Többek között azért is tartjuk fontosnak, mert Hargita megye első természetvédelmi kezelési terve, amelyet rövidesen benyújtunk a minisztériumhoz, és ez nagyon sok helyi gazdát, intézményt érint – hangsúlyozta Imecs István. Hozzátette: az ökoturizmus fejlődik, Romániában összesen 9 ilyen célpont van, az egyik Tusnádfürdő és környéke. Itt található a Mohos tőzegláp, a Szent Anna-tó, szerveznek triatlont, bicikliversenyeket, vadvízi evezést az Olt folyón, siklóernyős világbajnokság szintű versenyeket, amelyek mind fontosak a turizmus és a térség népszerűsítése szempontjából. A kezelési terv több éves felmérés adatait összesíti. Bemutatja a térségben található fajokat és élőhelyeket, azokat a községeket, amelyek a Natura 2000-es területen találhatók, ismerteti a turisztikai célpontokat Alcsík térségében, mint a borvízforrások, kúriák, templomok, régi épületek stb. Leírja azokat a tevékenységsorozatokat, amelyeket a jövőben gyakorlatba kell ültetni, hogy jelenleg milyen hatások érik a védett területeket, illetve milyen veszélyek előtt állnak, és mit kell tenni ezek megelőzésére.
A kezelési terv jelenleg engedélyeztetési folyamatban van a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnél, amelynek kapcsán január 25-ig lehet írásban benyújtani az észrevételeket.
A jelenlevők egyetértettek abban, hogy a kezelési terv életszerű kell legyen, praktikus leírásokat tartalmazva, ehhez pedig be kell vonni az érintetteket, a helyi lakosokat, illetve a terv elfogadása után képzést kell tartani a gazdáknak. Ezt hangsúlyozta hozzászólásában Korodi Attila parlamenti képviselő és Fülöp Otilia megyei főépítész is.
Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsa további támogatásáról biztosította a résztvevőket, mint mondta, a terv elfogadásáért felelős bizottságban a megyei tanácsot képviselő tag akkor fog egyetérteni a kezelési tervvel, ha az érintett községek polgármesterei is elégedettek lesznek, és a végleges tervben, amelyet helyi konzultációk előznek meg, választ kapnak minden kérdésükre.
Az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet ígéretét tette, hogy településenként felkeresi az érintetteket.


Csíkszereda, 2014. január 21.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774