Biomassza-erőművel csökkentenék a karcfalvi műjégpálya energiaköltségeit

Csodavárás helyett cselekvés

(0 Szavazat)43 megjelenítés

Elkészült a csíkkarcfalvi műjégpálya energiaköltségeinek csökkentéséről szóló megvalósíthatósági tanulmány, amelyet Hargita Megye Tanácsa finanszírozott alintézményén, az energiagazdálkodási ügynökségen keresztül, a nemrég lezárult Robinwood Plus projekt folytatásaként. Az uniós pályázat a hatékony erdőgazdálkodásról szól, ezen belül pedig, többek között, alternatív energiaforrások kihasználásáról. A dokumentum készítői megvizsgálták egy kisméretű, biomassza-alapú kogenerációs erőmű és egy napkollektoros rendszer telepítésének lehetőségét, ugyanis a jégpálya üzembe helyezését követően rögtön felléptek a magas energiaköltségekkel kapcsolatos problémák. A létesítményben évente átlagban kilenc hónapig jég van, ennek fenntartása nagy elektromos- és hőenergia-fogyasztással jár, a jég kezelése óránként 1000 liter 50 Celsius-fokos vizet igényel.

A tanulmány alapján a kisméretű, biomassza-alapú kogenerációs beruházás értéke 800 000 euró lenne, amelyből a napkollektoros rendszer 200 000 eurós befektetést igényelne. A rendszer évente megközelítőleg 700 MWh hőenergiát és 450 MWh elektromos energiát termelne.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint ez a tanulmány is illeszkedik az általa irányított intézmény gazdaságfejlesztési stratégiájába, az Építsünk biztos jövőt! című programba (http://hargitamegye.ro/biztosjovo.html), amelynek egyik lényeges pontja az alternatív energiaforrások minél nagyobb arányú felhasználása, a térség gazdasági és energetikai kiszolgáltatottságának csökkentése.
– Megmaradásunk egyik zálogát a munkahelyet teremtő és megőrző vállalkozások jelentik. A megyei tanács európai uniós források lehívásával is segít, ez a megvalósíthatósági tanulmány például a Robinwood Plus projektnek köszönhető. Számos alkalommal hangoztattam már, hogy a székelyföldi magyarságnak csodavárás helyett a munkára kell koncentrálnia, mert a közösség szülőföldön való biztos jövője érdekében a feladatokat más nem fogja helyettünk elvégezni. Petíciózások helyett tesszük, amit tennünk kell: pályázunk, piacot teremtünk, támogatjuk a kistermelőket, a helyi közösségeket – nyilatkozta a megyeelnök.
A tanulmány felhasználható lesz az elkövetkező finanszírozási programokra benyújtott pályázati iratcsomó összeállításánál. A dokumentum a következő linken tekinthető meg: http://spme.ro/cdownloads/files/karcfalkva-1.pdf.


Csíkszereda, 2014. július 10.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774