Biztosított a közlekedés a megyei besorolású utakon

Interjú Incze Csongorral, Hargita Megye Tanácsa alelnökével

(0 Szavazat)40 megjelenítés

A megyei besorolású utak téli karbantartásáról beszélgettünk Incze Csongorral, Hargita Megye Tanácsa megyei utakért is felelős alelnökével. Hangsúlyozta, az utak járhatóságának biztosítása nem azt jelenti, hogy feketére, az aszfaltburkolatig lecsupaszítják az úttestet – hiszen az időjárás- és költségvetésfüggő –, hanem azt, hogy biztonságosan lehet haladni. Az interjú december 29-én, hétfőn délután készült.

– Akadozott-e a közlekedés a megyei besorolású utakon a havazás miatt?
– Hozzám még nem érkezett panasz sem a lakosságtól, sem intézményektől. Természetesen tájékozódni szoktunk ilyen esetekben, terepszemlét tartunk, és jelen állás szerint sikerült a járhatóságot biztosítani a megyei utakon a törvény által megszabott határidőn belül. Ez a határidő sürgősségi esetben – hirtelen vihar, hótorlaszok kialakulása, fagyott, csúszós úttest, egyszóval mindaz, ami miatt elakadhat a közlekedés – három órát jelent, szokványos havazás esetén pedig öt órát az első kategóriás és nyolc órát a második kategóriás utak esetében, ez a besorolás az illető szakasz átlagos forgalmának mértékétől függ.
– Vannak olyan szakaszok, amelyeken a megyei tanács hóekéjével végzik a karbantartást, egyetlen alkalmazottal, akinek megterhelő lehet a sok tíz kilométeres szakasz megtétele. Melyek ezek a szakaszok, és miért volt szükség erre a megoldásra?
– Jelenleg Hargitafürdőn, Csíkszentgyörgy környékén és Úzvölgyén végezzük saját traktorral a karbantartást, ráadásul egy nem erre a célra gyártott mezőgazdasági traktorról van szó, amelyre elöl hóekét, hátul sószórót szereltünk. Nem az a célunk, hogy minél több személy dolgozzon ezzel a járművünkkel, hanem hogy a lehető legkevesebbszer kelljen azt igénybe venni, és cégek vagy helyi önkormányzatok végezzék el a karbantartást.
– Mivel az első közbeszerzési kiíráson nem akadt jelentkező, ismét meg kellett hirdetni a hargitafürdői, büdösfürdői, csíkszentgyörgyi, úzvölgyi, gyimesi, kászoni és gyergyóditrói szakasz munkálataira a licitet. Mikorra várható eredmény?
– Hargitafürdő kivételével az említett szakaszok karbantartására meghirdetett közbeszerzésen az ajánlattevés határideje január 16-án reggel 9 óra, és aznap kerül sor a borítékbontásra is. Ha csak egy jelentkező lesz, már másnap megköthetjük a szerződést, mivel ilyen esetben nincs óvási időszak, ha viszont többen jelentkeznek, az óvási időszak hat munkanap. Fontos hangsúlyozni, hogy a téli karbantartásra a szerződés három évre szól, tehát jövőre nem kell ismét végigvinni ezt a procedúrát. Ezúton is arra biztatom a vállalkozókat, jelentkezzenek a kiírásunkon.
– Addig is hogyan biztosítják az említett szakaszok téli karbantartását?
– A tusnádi, csíkszentkirályi, csíkkozmási, kászonaltízi, gyimesközéploki és gyergyóditrói önkormányzat végzi, a szerződés értelmében legkésőbb március 31-ig vagy korábbi időpontig, amíg sikerül megkötni a közbeszerzésen nyertes céggel a hároméves keretszerződést.
– Mekkora keret áll Hargita Megye Tanácsa rendelkezésére a megyei utak karbantartására?
– A kormány áfavisszaosztásából szoktak összegeket elkülöníteni a megyei utak karbantartására és korszerűsítésére, beleértve a beruházást, tehát felújítást, aszfaltozást is. Erre Hargita megye idén kilencmillió lejt kapott, ebből hatmillió lejt fordít téli és nyári karbantartásra.
– Mit jelent tulajdonképpen a téli karbantartás, melyek azok a minimális feltételek, amelyeket a megyei tanácsnak biztosítania kell?
– El kell oszlatni egy tévhitet, miszerint a téli karbantartással biztosított közlekedés fekete aszfaltot jelent, és 90 km/h-s sebességgel lehet haladni. A járhatóság – amit igyekszünk valamennyi megyei kategóriájú úton biztosítani, erre egyébként törvény kötelez – jelenthet akár 20 km/h-s, akár 90 km/h-s sebességet, mindez az időjárási viszonyoktól és a költségvetéstől is függ, hiszen ha a megye utakra szánt költségvetését mind téli karbantartásra fordítanánk, az sem lenne elegendő. Korábban is hangsúlyoztuk, hogy a legalább 40 km/h-s sebességhez igyekszünk mindenütt biztosítani a körülményeket.
– A lakosság hol jelezheti észrevételeit, ha a megyei besorolású utakon problémát észlel?
– Hargita Megye Tanácsa készenléti szolgálatának telefonszáma továbbra is 0266-207774, ezen várjuk az észrevételeket, panaszokat. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez nem gyorssegélyhívó szám, sürgősségi esetekben a 112-t kell tárcsázni. Az a kérésünk minden gépkocsivezetőhöz, hogy óvatosan vezessen, a körülményekhez igazodva, téli gumival, hólánccal felszerelkezve.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774