Borboly Csaba a régi építőanyagok újrahasznosítását szorgalmazza uniós szinten

Bolognában ülésezik a Régiók Bizottságának környezetvédelmi bizottsága

(0 Szavazat)27 megjelenítés

A fenntartható épületek témájában szólalt fel Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottsága (RB) raportőreként a Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottság ülésén, amelyet október 16–17-én tartanak Bolognában. 

A megyeelnök, aki a fent említett kérdéskörben készít jelentést, azt szorgalmazta, hogy világos, egyértelmű szabályozás legyen európai uniós szinten ezen a területen. Kiemelt prioritás kell hogy legyen a tudástranszfer, továbbá nagy hangsúlyt kell fektetni a képzésre, a kutatásra és a fejlesztésre a fenntartható épületek vonatkozásában is. Figyelembe kell venni a területhasználatban beállt változásokat, bátorítani kell a hagyományos építkezési technikák alkalmazását, illetve anyagok felhasználását, valamint a régi építőanyagok újrahasznosítását, mert ezek a módszerek még rengeteg lehetőséget rejtenek magukban, ugyanakkor környezetkímélők, hatékonyak – sorolta Borboly Csaba, aki szerint biztató, hogy az Európai Unió lobbistáinak és szakértőinek véleménye alapján is figyelmet kell fordítani a térségek hagyományos építészetére, valamint a helyi építőanyagok felhasználására, ami jó hír Hargita Megye Tanácsa faluképvédelmi és Modern Székely Ház programja szempontjából.
– A helyi építőanyagok használata kisebb költségekkel jár, mivel nem kell nagy távolságokból szállítani, ezért örvendetes látni azt a folyamatot, hogy az Unió egyre inkább ezek használatát szorgalmazza – nyilatkozta a megyeelnök. Hozzátette: ez a folyamat helyi munkahelyeket jelent, és előnybe hozhatja a kis helyi vállalkozásokat a multinacionális cégekkel szemben.
Az Erőforrás-hatékony lehetőségek az építőiparban című munkadokumentumon alapuló jelentést a megyeelnök 2015 elején mutatja be a plenáris ülésen, a szakbizottság kedvező véleményezése után. A dokumentum összeállítása a helyi és térségi, illetve EU-s szakértőkkel való konzultáció eredménye (a korábbi konzultációkról és a témáról bővebb információ található a következő linken: http://www.borbolycsaba.ro/hirek/fenntarthato-epuletek/). Hargita Megye Tanácsának elnökét a fenntartható épületek témakörében az ENVE szakbizottság június 19-i, brüsszeli ülésén választották raportőrnek. Borboly Csaba 2012 óta tagja az RB-nek, és a környezetvédelmi testület mellett tagja Oktatás, ifjúság és kutatás (EDUC) szakbizottságnak is. Jelentése elkészítésében Borboly Csabát Csák László szakértő segíti.
A fenntartható épületekre vonatkozó európai bizottsági kezdeményezés általános célkitűzése, hogy csökkentse az épületek környezetre gyakorolt hatását az erőforrás-hatékonyság javításával, így növelve az építkezési vállalkozások közötti versenyképességet. Ennek érdekében javítani kell az erőforrás-felhasználással kapcsolatos általános tudást, az épületekkel kapcsolatos környezeti hatásokra fel kell hívni a lakosság figyelmét, továbbá tudatosító kampányokat kell szervezni és növelni a keresletet a környezetbarát épületekre a magánszférában, a tervezők körében és  közintézményekben.
Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

 

Csíkszereda, 2014. október 16.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774