Erősítenék a térségi turisztikai együttműködést

Turisztikai fórumot rendeztek a csíkszeredai megyeházán

(0 Szavazat)116 megjelenítés

A térségi turizmusszerveződés folyamatát kívánták előmozdítani azon a csíkszeredai fórumon, amelyet október 15-én, szerdán tartottak a megyeházán Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Gyergyószentmiklósi Kihelyezett Tagozata szervezésében, Térségi együttműködések a turizmus szervezésében címmel. 

A hazai és magyarországi előadókat felvonultató rendezvényt az V. Székelyföld Napok részeként szervezték meg, és a jelenlévők egy székelyföldi regionális turisztikaidesztináció-menedzsment (TDM) jellegű szerveződés megteremtésének lehetőségeit járták körbe. Előadást tartott Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke, Víg Tamás, a Magyar TDM Szövetség stratégiai munkacsoportjának vezetője, Somossy Eszter, a Magyar TDM Szövetség alelnöke, Roxana Niculescu, a Nemzeti Turisztikai Hatóság Brassói Kirendeltségének képviselője, Albert Zoltán, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület turisztikai referense, Gál Tünde, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás elnöke és Horváth Alpár egyetemi adjunktus, a BBTE Gyergyószentmiklósi Kihelyezett Tagozata részéről.

Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy bármilyen turisztikai szerveződésnek a fő célja a vendégéjszakák számának növekedése kell hogy legyen. A számos településen létrehozott turisztikai információs irodákat élettel kell megtölteni, ehhez viszont szövetkezni kell térségenként. Fontos tehát a jó tervezés, mert az önkormányzatok rengeteg közpénzt költöttek turizmusra különféle pályázatok, illetve kormányzati támogatások révén, ám hiába a rengeteg színvonalas fesztivál, a számos beruházás, ha annak nincs gazdasági hatása, ha nem nő a vendégéjszakák száma. A Hargita megyei elnök hozzátette: megalapozott szakmai tudásra van szükség az ágazatban, és a megyei tanácsnál is elkel ez a tudás, ezért várja a szakemberek önéletrajzát, akik konkrét lépéseket tudnak tenni a székelyföldi turizmus érdekében.

Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke pozitív folyamatokról beszélt mind országos, mind székelyföldi szinten a turisztikai fejlesztés vonatkozásában. Üdvözlőbeszédében kifejtette, hogy bővül az országos turisztikai program, fejlesztések történtek Háromszéken, példaként a bálványosi út felújítását hozta fel, és lépések történtek a Kovászna megyei szakemberképzésben is, tanfolyamok biztosításával. A minőségi turizmus érdekében össze kell fogni, és a térség vállalkozóinak ki kell egészíteniük egymás programjait, emelte ki az alelnök.

Maros megyét Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere képviselte. Elmondta, hogy nyitottak a másik két megyével való együttműködésre, és minden lehetőségük megvan a közös turisztikai fejlesztésre. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a három megye együttműködésére kívülről bizalmatlanul, előítélettel tekintenek, ezt pedig le kell lebontani, és alulról kell építkezni. Ezt a célt szolgálják az ilyen fórumok is, és bár sajnos Maros megy nem képviselteti magát megyei önkormányzati szinten, azon dolgoznak, hogy ez a hozzáállás a jövőben megváltozzon.

Dombay István, a BBTE Gyergyószentmiklósi Kihelyezett Tagozatának igazgatója a turisztikai szakemberek székelyföldi képzésének jelentőségére mutatott rá, röviden vázolva a gyergyói tagozat történetét és szerepét. Kijelentette, hogy Erdélynek, Székelyföldnek jobb turisztikai adottságai vannak, mint Svájcnak, de ezt nem használjuk ki kellőképpen, ezért is fontos a szakemberek képzése. Arra kérte a szakmai szervezetek, vállalkozások jelen lévő képviselőit, hogy fogadják a hallgatókat, biztosítsák számukra a gyakorlatozás lehetőségét.

Az előadásokon, majd az azt követő beszélgetésen elhangzott, hogy térségekben kell gondolkodni, szemléletformálásra, hálózatépítésre és termékfejlesztésre van szükség, illetve annak eldöntésére, „mit miért és hogyan lehet megcsinálni”. Problémának nevezték a szakmai megbecsülés, a szakmai társadalom, valamint a tervezés és az együttműködés hiányát. Mint megfogalmazódott, helyre kell állítani a bizalmat a turisztikai fejlesztésben érdekelt szereplők között, és közös célt kell meghatározni. A hozzászólók szorgalmazták a megyehatárokon átívelő együttműködés erősítését és egy ilyen irányú szándéknyilatkozat aláírását, amely továbbmutatna egy székelyföldi TDM-szervezet megalakításának irányába.

A témában a helyszínen rövid tévéinterjút adott Borboly Csaba, a videó megtekinthető a YouTube videomegosztón: https://www.youtube.com/akireszamithatunk

Csíkszereda, 2014. október 15.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774