Évet értékeltek a Hargita megyei elöljárók és intézményvezetők

„Az önerőből való építkezésre kell fektetni a hangsúlyt”

(0 Szavazat)100 megjelenítés

Év végi kiértékelő gyűlésen találkoztak a Hargita megyei polgármesterek, Hargita Megye Tanácsának alelnökei, vezérigazgatói, a megyei tanács alárendelt intézményeinek vezetői szerdán, december 18-án Csíkszeredában a Hunguest-Fenyő Szállodában Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének meghívására. Az eseményen jelen volt Tánczos Barna szenátor és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is. Az elöljárók értékelték a 2013-as évet, illetve a jövő évi tervekről beszéltek.

Elsőként Borboly Csaba megyeelnök tartotta meg évértékelő beszédét. Levonva az elmúlt év következtetéseit, irányváltásra van szükség, hangsúlyozta, amelynek következtében minden kezdeményezés a hagyományos értékekre támaszkodik.
– A közéleti szereplőknek munkáját is közösen kell segítsük, hiszen nem mindegy, hogy kik állnak közösségeink élén. Nagyobb szolidaritásra és összefogásra van szükség, illetve a közösségépítésben nagyobb szerephez kell jussanak az egyházak. Az etnikai konfliktusok sem vezetnek a megye fejlődéséhez, a megbékélés útján kell járni. A politikának követnie kell a helyi igényeket, ezért a közösség bizalmát alulról építkezve lehet visszaszerezni – fejtette ki az elöljáró.
A megyeelnök örömét fejezte ki, hogy az elmúlt nehéz időszak ellenére is vannak megvalósítások, amelyekről be tud számolni, úgymint a tanintézeteknek szóló kalákakezdeményezés, a kis- és közepes településeken elvégzett beruházások, szakmai tanácskozások olyan fontos kérdésekben, mint a regionalizáció és a decentralizáció, szerteágazó együttműködés az egyházakkal, civilszervezetek támogatása, a mezőgazdaság és a helyi termelés segítése, erre példa a Székely termék bolt megnyitása Csíkszeredában. Ezek mind, ha kevés pénzből is, de a közös munka eredményei, hangsúlyozta.
Borboly Csaba úgy látja, a jövőben a problémamegoldásra kell fektetni a hangsúlyt, ebben van szerepe az általa vezetett intézménynek, hiszen így lehet fejleszteni a megyét. Készülni kell az európai uniós pályázatokra, a kormánypénzek lehívására, de az önerőből való építkezésre kell összpontosítani. Prioritásként kell kezelni a szegénység ügyét és a hátrányos helyzetűeket, mondta a megyeelnök, ebben kérte az RMDSZ segítségét is.
A jövő évben az egyik legfontosabb feladat a kisiskolák megmentése lesz, a kulturális és a közösségi életet összefogással kell megszervezni, népszerűsíteni a tudatos vásárlást, sorolta a legfontosabb terveket Hargita Megye Tanácsának elnöke.
– Az egymás segítése kell legyen a prioritás jövőre, és ne adjuk fel azt, amit eddig sikerült elérni – zárta beszédét a megyeelnök.
Tánczos Barna szenátor megköszönte az együttműködést Hargita Megye Tanácsának, hiszen olyan elemzéseket kaptak az intézménytől, amelyekre törvénymódosítási javaslatokat tudtak alapozni, mondta. Évértékelő beszédében a hosszú távú tervezés fontosságát hangsúlyozta, illetve hogy oda kell figyelni a jövő generációra, a húzóágazatokra, amelyek országokat emeltek fel, a technológiákra, ezeken a területeken erősíteni kell egymást.
Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a bizalomról beszél, ami nélkül semmi nem működik. Ahhoz, hogy a jövőben jobbra forduljanak a dolgok, a politikum, az egyház, az egész társadalom felelőssége, mondta. A bizalmat erősíteni kell, így lehet jobb esztendő 2014, mint 2013, fogalmazott, majd kellemes ünnepeket kívánt mindenkinek.
Az ünnepre hangolódáshoz zenés előadásokkal járultak hozzá.


Csíkszereda, 2013. december 18.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774