Folytatódik Borboly Csaba RB-raportőr konzultációsorozata a fenntartható épületek témájában

Minél több költséghatékony és egészséges lakást!

(0 Szavazat)49 megjelenítés

A fenntartható épületek témában folyó konzultációsorozatát Brüsszelben folytatta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki a Régiók Bizottsága (RB) raportőreként, október 23-án a témakörben érintett európai uniós intézmények, érdekvédelmi szervezetek, szakhatóságok és európai régiók képviselőivel egyeztetett a Régiók Bizottsága székhelyén.

Az elöljáró szerint a hagyományos módszerekből rengeteget lehet tanulni, és az építkezéseket a helyi viszonyok, helyi tájjelleg szerint kell véghezvinni, a helyben elérhető építőanyagokból. A térségre jellemző hagyományos építkezésre kell fektetni a hangsúlyt, hogy korszerű, kényelmes, ugyanakkor tájba illő házak készüljenek. Mindez a hagyományos falukép megőrzését szolgálja, hiszen nem elég beszélni Székelyföld szépségeiről, hanem meg is kell azt őrizni, illetve jó irányba alakítani – tette hozzá Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke jó gyakorlatként bemutatta a faluképvédelmi programot, amelyet 2009-ben indított el az általa vezetett intézmény a székely települések értékeinek számbavételére, a hagyományos falukép megőrzésére, a rombolások megállítására. Ennek keretében szakemberek végeznek felméréseket, kiadványok készültek el, illetve modern székely ház és ravatalozó modellek, amelyek igénybe vételével anyagiakat is spórolnak az érdeklődők, hiszen kész terveket kapnak a megyei tanácstól.  
– Jelen pillanatban kiegyensúlyozatlan regionális rendszerünk van, és ha az Európai Bizottság be szeretné vezetni az erőforrás-hatékonyság szerinti osztályozást, akkor igen indokolt lenne egy terv elkészítése a kevésbé fejlett, kevesebbet termelő régiók és a fejlettebb térségek közti egyensúly megteremtésére. A fenntarthatóság nemcsak környezetvédelmi és gazdasági kérdés, hanem szociális is. Ennek értelmében tehát költséghatékony és egészséges lakásokra van szükségünk, valamint komfortos középületekre, köztük iskolákra, szociális központokra, kórházakra – hangsúlyozta Borboly Csaba.
Az Erőforrás-hatékony lehetőségek az építőiparban című munkadokumentumon alapuló jelentést a megyeelnök 2015 elején mutatja be a plenáris ülésen, a szakbizottság kedvező véleményezése után. A dokumentum összeállítása a helyi és térségi, illetve EU-s szakértőkkel való konzultáció eredménye (a korábbi konzultációkról és a témáról bővebb információ található a következő linken: http://www.borbolycsaba.ro/hirek/fenntarthato-epuletek/). Hargita Megye Tanácsának elnökét a fenntartható épületek témakörében az ENVE szakbizottság június 19-i, brüsszeli ülésén választották raportőrnek. Borboly Csaba 2012 óta tagja az RB-nek, és a környezetvédelmi testület mellett tagja az Oktatás, ifjúság és kutatás (EDUC) szakbizottságnak is. Jelentése elkészítésében Borboly Csabát Csák László szakértő segíti.
A fenntartható épületekre vonatkozó európai bizottsági kezdeményezés általános célkitűzése, hogy csökkentse az épületek környezetre gyakorolt hatását az erőforrás-hatékonyság javításával, így növelve az építkezési vállalkozások közötti versenyképességet. Ennek érdekében javítani kell az erőforrás-felhasználással kapcsolatos általános tudást, az épületekkel kapcsolatos környezeti hatásokra fel kell hívni a lakosság figyelmét, továbbá tudatosító kampányokat kell szervezni és növelni a keresletet a környezetbarát épületekre a magánszférában, a tervezők körében és  közintézményekben.
Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2014. október 24.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774