Gyergyószéki Pedagógusok Fóruma

A Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács közleménye

(0 Szavazat)24 megjelenítés

A hét végén zajlott az a kétnapos pedagógusoknak szóló pályaorientációs képzés, amit a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács és a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ szervezett Borzonton a pedagógusoknak.

A Gyergyószéki Pedagógusok Fórumának megnyitóján Bende Sándor parlamenti képviselő köszöntötte a résztvevőket és kiemelte a pedagógusok nélkülözhetetlen szerepét a következő generációk nevelésében és itthon boldogulásában. Örömtelinek nevezte, hogy a pedagógusok is fontosnak tartják a diákok pályaorientációját és tudatosan segítik is ebben őket. Erős Levente a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács elnöke elmondta, hogy számára, ifjúsági vezetőként az a legfontosabb, hogy a fiatalok az oktatási intézményekben is úgy legyenek nevelve, már óvodás kortól, hogy minél sikeresebben tudjanak boldogulni az életben. Mindenkinek vannak erősségei és ezeket az erősségeket, ha az oktatás során tudatosítják a fiatalokkal, akkor az iskola után sokkal eredményesebbek tudnak lenni.

A program során részt vevő pedagógusok olyan készségeket tanulhattak, amelyek segítségével képesek lesznek a diákok erősségeinek és gyengeségeinek azonosítására. Ugyanakkor képesek lesznek azoknak a pálya-, illetve munkaköröknek a meghatározására, amelyek a diákok adottságaihoz illeszkednek, és amelyben szívesen elhelyezkednének. Közös, illetve önálló munka során megtanulták az információfelkutatás módszereit, ezáltal módszertanilag felkészültek a diákok hatékony segítésére is. Megtanulták, hogy miként segítsék a diákok gondolkodását, hogyan ezáltal az önbizalmuk és a cselekvőképességük jobban érvényesülhessen. A kompetenciaalapú foglalkozások megközelítésének módját is megtanulhatták, valamint a jelenlegi munkaerőpiaci igényeket és várható alakulásukat is átbeszélték.

A program végén sor került egy fórum jellegű beszélgetésre, ahol részt vett Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, aki kiemelte, hogy a pedagógusi pálya nem egy munkahely, hanem egy életforma kell legyen. Nagyon fontosnak tartja a tanárok hivatástudatát és kitartását az elvégzett munkájuk során. Véleménye szerint egy pedagógus csak akkor tud eredményes lenni, ha lelkiismeretesen és szívvel-lélekkel végzi a munkáját. A beszélgetés során felmerült egy olyan igény a pedagógusok részéről, amiben azt kérték, hogy az ők munkájuk mellé kaphassanak külső szakmai segítséget is a pályaválasztás előtt álló diákok pályaorientációjának segítésére.

A Gyergyószéki Pedagógusok Fórumát a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács és a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ szervezte, Hargita Megye Tanácsa és a Communitas Alapítvány támogatásával.

Gyergyószentmiklós, 2018. november 19.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774