Heraldikai és genealógiai társaságot jegyeztet be a Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport

(0 Szavazat)57 megjelenítés

A Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport tevékenységéről és terveiről egyeztetett szeptember 4-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a munkacsoport tagjaival, Pál-Antal Sándor, Zepeczaner Jenő, Szekeres Attila István és Mihály János történészekkel. A megyei tanács székelyudvarhelyi területi irodájában megtartott megbeszélésen részt vett Kovács Árpád, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője is. 

A 2009-ben megalakult munkacsoport tagjai arról tájékoztatták a megyeelnököt, hogy hamarosan – várhatóan még az év végéig – a megyei tanács támogatásával sikerül bejegyeztetniük a Keöpeczi Sebestyén József Heraldikai és Genealógiai Társaságot, amely intézményes keretek között fogja továbbvinni a munkacsoport tevékenységét. Mihály János, a munkacsoport koordinátora ismertette, hogy jól haladnak a Címer és pecsét a Székelyföldön tanulmánygyűjtemény harmadik kötetének összeállításával. A jövő évi tervek kapcsán a történészek jelezték, hogy tervezik egy román nyelvű tanulmánykötet kiadását, amely a székely szimbólumokat mutatja be a tudományos szféra és a nagyközönség számára egyaránt. Újdonságként pedig azt is elmondták, hogy még az idén bővül a székelyföldi történelmi zászlósor, amelynek újabb darabja Csík vármegye 1896-os millenáris zászlaja lesz.
Borboly Csaba ezúton is kifejezte elismerését a munkacsoport szakmai tevékenysége iránt, illetve örömének adott hangot, hogy a szakértői testület, mely egyre inkább a székely múlt megismerésének, a közösségi azonosságtudat megerősítésének egyik legjelentősebb bástyája lett, a közeljövőben immár hivatalosan is intézményesül. Ugyanakkor a megyeelnök felkérte a munkacsoportot, hogy továbbra is a háromszéki szakterületi intézmények, illetve Kovászna Megye Tanácsa bevonásával valósuljon meg a tanulmánykötetek megjelentetése.
A munkacsoport tagjaival való találkozás után Borboly Csaba egyeztetett A székelység története című tankönyv több szerkesztőjével és szerzőjével. A Ferencz S. Alpár, Hermann Gusztáv Mihály, Mihály János, Novák Károly István és Gyöngyössy János részvételével lezajlott találkozón megállapodtak arról, hogy még az idei évben készüljön el A székelység története tankönyv javított változata, illetve egy külön kézikönyv a nagyobb diákok és a felnőttek számára, amelyből román és angol nyelvű változat is készül majd. (A szerkesztőcsapat ezzel párhuzamosan elkészíti a tankönyv munkafüzetét is.) A székelység története szerkesztői és szerzői közösségének tagjai arról is tájékoztatták a megyeelnököt, hogy az elmúlt hónapokban mind szakmai körökből, mind a laikus olvasóközönség soraiból nagyon sok észrevételt kaptak a tankönyv kapcsán, amit a lehetőségekhez mérten figyelembe is vesznek az újabb kiadásoknál. Hermann Gusztáv Mihály, a tankönyv fő szerkesztője hangsúlyozta azt is, hogy több szakfolyóiratban is jelent meg mérvadó kritika neves történészek és tankönyvszerzők tollából.

Székelyudvarhely, 2013. szeptember 4.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774