Homoródmenti intézményvezetők, elöljárók találkoztak

Párbeszéd, együttműködés a közösség érdekében

(0 Szavazat)65 megjelenítés

Homoródmenti unitárius egyházközségek gondnokai, körbirtokossági elnökök, polgármesterek és elöljárók találkoztak február 1-jén Homoródszentmártonban a Dávid Ferenc ifjúsági házban. A találkozót az intézmények közötti párbeszéd és együttműködés szükségessége hívta életre, amelyek révén jobban tudják a közösséget szolgálni. Az eseményen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Antal István képviselő és Bíró Barna Botond megyei tanácsos is.

Az összefogás, a közösségépítés fontosságát hangsúlyozta beszédében Borboly Csaba. A saját erőből építkező Hargita megyében, Székelyföldben kell gondolkodni, mondta a megyeelnök, nem várhatjuk mindig a külső segítséget, hiszen saját erőből is, összefogással számos problémát meg tudunk oldani. Ennek jó példája a megyei tanács Hargita megyei kaláka a gyermekeinkért elnevezésű programja, amely révén számos tanintézetet javítottak fel és pótolták a hiányos felszerelést, vagy a Kisfalu program, amely a kis falvak lakói életkörülményeinek javítására irányult, és vízrendszereket, villanyhálózatokat hoztak létre. A közbirtokosságok, az egyház, a községek vezetősége, valamint a civil szféra összefogásával számos megvalósítás eszközölhető minden területen, a kis falvak iskoláinak fenntartása, a műemlékek, a falukép védelme érdekében, de a szakképzésben is. Fontos azoknak a csoportosulásoknak a létrejötte, amelyek pályázni tudnak, és ezek a források felhasználhatók az egyes területeken. Falvainkat csak közös erőfeszítéssel lehet megmenteni, fiataljainkat olyan programok indításával lehet itthon maradásra ösztönözni, amelyek az életkörülmények javítására irányulnak. Mindenki számára elengedhetetlen a megélhetés körülményeinek biztosítása, ezért oda kell figyelni a gazdákra is, az őket érintő képzésekre, támogatásukra, és termékeik értékesítési lehetőségeinek biztosítására. Együttműködéssel, egymásra figyeléssel valósítható meg az a körforgás, amely élhetőbb mindennapokat biztosít közösségeinknek – fejtette ki Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A találkozón a homoródmenti gazdasági élet, az iskolák helyzete mellett megvitatták azokat a pályázati lehetőségeket is, amelyekből a közösség profitálhat.

Az egyházkör esperese, Simó Sándor homoródjánosfalvi lelkész hangsúlyozta, az unitárius egyháznak, mivel erőteljesen és többségben van jelen a két Homoród-közti településeken, egyfajta közvetítői szerepet kell felvállalnia a lakosság, a civilszervezetek és a helyi önkormányzatok, illetve egyéb intézmények között.

Sándor Kálmán, a Homoród-Rika-Küküllő LEADER-akciócsoport és a homoródalmási közbirtokosság igazgatója tájékoztatta a hallgatóságot a LEADER-programokról, a pályázás módjáról, lehetőségekről, az egyházi pályázások módozatairól. Mint összegezte, a sikeres pályázás általában azt eredményezi, hogy egy következő kiírásra már nagyobb önbizalommal tekintenek az érdekeltek. Sikerült olyan szintre eljutni a LEADER-csoportban, hogy fel tudják használni a rendelkezésre álló kereteket. Jánosfalva, Daróc, illetve Rákos nem tartozik a LEADER-térséghez, de felekezeti és kulturális szempontból Homoródmentéhez kötődnek. Esetükben a LEADER-térséghez való tartozás lenne eredményes, ezért Antal István képviselő az ott élő gazdáknak nyújtott segítség fontosságát hangsúlyozta, és a megoldáskeresésre ösztönözte a jelenlévőket.

Andrási Benedek, a keresztúri unitárius líceum lelkész-aligazgatója, az Erdélyi Unitárius Egyház oktatási előadó-tanácsosa előadásában egyebek mellett rávilágított arra, hogy a számarányok tükrében sajnos Homoródmentén nincs és nem lesz elegendő gyerek a falusi iskolákban ahhoz, hogy támogatáshoz jussanak, osztályösszevonásra lehet számítani. Ideje megkongatni a vészharangokat, summázott. Fontos tehát, hogy az iskola befejezte után otthon maradjanak az ifjak, részt vegyenek a mezőgazdaságban, a kulturális életben.

Előadást tartott Biró A. Zoltán, a Sapientia EMTE tanára a térségben levő oktatási lehetőségekről, és a sajátos képzési igények megfogalmazásáról. Továbbá kifejtette: a két Homoród mentén a térség identitás- és jövőkép építési folyamatának elindítása szükséges.


Csíkszereda, 2014. február 1.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774