Idén befejezik a 132-es megyei út felújítását

Aláírták a szerződést az európai uniós projekt elmaradt munkálatainak kivitelezésére 

(0 Szavazat)67 megjelenítés

Év végére befejezik a Szentegyháza–Lövéte–Homoródalmás–Oklánd–megyehatár közti, 132-es jelzésű megyei út felújítását a csíkszeredai megyeházán január 8-án, csütörtökön megkötött szerződés értelmében. Az európai uniós finanszírozással történő útfelújítás objektív okok miatt elhúzódott, mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, ezért jó hír a helyi lakosságnak a kivitelezési szerződés aláírása a Multipland Kft.-vel.

A felújítandó út hossza 26,6 kilométer, a projekt összértéke közel 65 millió lej. Eddig több mint 80 százalékban sikerült lebonyolítani a projektet, de hátravan még 9 új híd, 4,5 kilométernyi kopóréteg leterítése és egyéb aszfaltozási munkálatok elvégzése, utóbbi padkák, korlátok kialakítását, forgalombiztonsági táblák felszerelését jelenti. Az erre most megkötött szerződés értéke 13 855 701,79 lej áfával együtt.
Borboly Csaba vázolta a projekt eddigi nehézségeit. Mint ismeretes, felszámolták az ahhoz a konzorciumhoz tartozó cégeket, amely a munkálatokra 2009-ben szerződést kötött, emiatt nem lehetett folytatni a kivitelezést, így szerződést kellett bontani. Erre 2012-ben került sor, Hargita Megye Tanácsa pedig a projekt folytatása érdekében felleltározta az elmaradt munkálatokat, és elindította a közbeszerzést az új munkálati szerződés megkötésére. A 2012 és 2013. május periódusban a folyamatos óvások miatt a többszörösen is elindított közbeszerzési procedúráknak nem volt eredményük. Mivel két év eltelt anélkül, hogy nem végeztek munkálatokat ezen az útszakaszon, szükség volt a kivitelezési terv aktualizálására. 2014 márciusában a megyei tanács elfogadta a frissített tervet, azt előterjesztette jóváhagyásra a finanszírozónak, és 2014 májusában a minisztérium rábólintott az új tervre.
– Mivel időközben megváltoztak a piaci árak, nekünk igazodnunk kellett ehhez, így mi is aktualizáltuk az árainkat. A közbeszerzésen viszont, örvendetes módon, erős verseny alakult ki, és a kezdeti 16 millió lejes becsült értéket sikerült csökkenteni, így pénzt spóroltunk – közölte a megyeelnök köszönetet mondva a jelen lévő Barti Tihamér alelnöknek és a beruházási vezérigazgatóság csapatának az ennek érdekében kifejtett alapos munkáért, a 269 oldalas elbírálási dokumentációért. Megjegyezte, örvend, hogy a Multipland Kft. nyert, mert korábban is ez a vállalkozás dolgozott a szóban forgó szakaszon, tehát ismeri a projektet. – Versenyt futunk az idővel, ezért is jó, hogy ez a cég végzi a munkálatokat. Egyébként a vállalkozás egymillió lej kártérítésért perel engem személy szerint a korábbi szerződésbontás miatt, a per egy éve folyik, ezt mostanáig nem hangoztattam a nyilvánosság előtt, de ettől függetlenül az a lényeg, hogy a projektet fejezzük be év végéig, az igazságszolgáltatás pedig teszi a dolgát – fűzte hozzá Borboly Csaba.
A sajtótájékoztatón Barti Tihamér alelnökön kívül jelen volt Izsák Ferenc Lóránt, a Multipland Kft. műszaki osztályának vezetője, valamint Rus Sándor szentegyházi és Rigó Mihály homoródalmási polgármester is. Barti Tihamér szerint a nehéz folyamat után egy könnyebb kezdetén vannak, és végre le tudják zárni a projektet.
– Hét hónapos határidőt vállalunk a kivitelezési szerződésben, év végére megfelelő körülményeket kell biztosítani az úton a közlekedéshez. Nagyon komoly munkát kell elvégezni, ami látszik a dossziék vastagságán. Szívesen vesszük a lakosság jelzéseit a munkálatok kapcsán, és kérjük a megértését, hiszen hídépítésről van szó, ami átmenetileg ugyan, de forgalomeltereléseket jelent – hívta fel a figyelmet az alelnök.

 

Csíkszereda, 2015. január 8.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774