IV. Mária Út Konferencia az V. Székelyföld Napokon

Csíksomlyó szakrális és turisztikai jelentősége

(1 Szavazat)60 megjelenítés

A Mária Út és a szakrális központok szerepe a Kárpát-medencében címmel tartották a háromnapos IV. Mária Út Konferenciát Csíksomlyón. Október 16-án, csütörtökön a Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban munkamegbeszélés zajlott, a konferencia hivatalos megnyitóját október 17-én, pénteken reggel tartották a Salvator Hotel konferenciatermében. Az esemény része az V. Székelyföld Napok rendezvénysorozatnak.

A konferencia megnyitóján a felvezetőt Szakács F. Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke tartotta, jelen volt Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, P. Bőjte Mihály OFM, a Csíksomlyói Kolostor házfőnöke, Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere és Zsigmond Barna Pál, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja.
Ezeknek a találkozóknak a célja a Mária-tisztelet, egyszerű üzenetekkel próbálják megszólítani a fiatalokat és időseket egyaránt, mondta Soltész Miklós. Mint fogalmazott, azt kell tudatosítani, hogy Mária minden keresztényé.
A Mária Út közelebb visz Istenhez, a Szűzanyához és egymáshoz, összeköt minket – összegezte P. Bőjte Mihály OFM.
Hargita Megye Tanácsa a Recultivatur európai uniós projekt keretében segítette Csíksomlyó csatlakozását a Mária Út hálózatához, amely projekt a vallásos és kulturális turizmus népszerűsítését tűzte ki célul, ismertette Barti Tihamér. A Mária Út építése ugyanakkor az összefogás, az önzetlenség szép példája, önkéntesek, különböző egyházi és civilszervezetek, valamint önkormányzatok fogtak össze, hogy megépítsék ezt a zarándokutat, mondta az alelnök. Hozzátette: ezek a tevékenységek ahhoz vezetnek, hogy egészséges kapcsolat alakuljon ki a civil szféra, a döntéshozók és az egyház között. Barti Tihamér reményét fejezte ki, hogy a megyei tanács az elkövetkezőkben is tudja támogatni a hasonló programokat.
Nagyrészt minden, ami a székelységgel történt, közvetlenül vagy közvetve kapcsolódott a Szűzanyához, mondta Ráduly Róbert Kálmán. A Mária Út fenntartása, ahol együtt zarándokolhatunk, közös ügy – vélekedett a polgármester.
A megnyitó után előadások hangzottak el a szakrális központok szerepéről.
A Mária Út Közép-Európa zarándokútja, mely mindenki számára nyitott, aki a kulturális, lelki vagy természeti értékeket keresi. Kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon. Hármas célja egy vonzó, értékeket hordozó zarándokhálózat létrehozása, a kereszténység értékeinek megőrzése és továbbadása, valamint Közép-Európa vallási és kulturális értékeinek megismertetése a világgal. A Mária Út egyik jele a spiritualitást kifejező lila színű ’m’ betű, melynek középső szára keresztet mintáz, hátsó szára pedig mutatja a továbblépés irányát.
Hargita megye logója nagyszerű példa arra, hogy a civil társadalom és a vallási szimbólum nemcsak, hogy megfér egymás mellett, de egymást szervesen kiegészíti, méltó alap a vallási desztinációs turizmus kiindulásához, mondta Csíksomlyó szerepe a megye életében című előadásában Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke. A Mária Út spirituális turistaút, mely a közép-európai népek Mária-tiszteletére épít, összekapcsolja a Mária kegyhelyeket és az útvonal mentén lévő történelmi, kulturális értékeket. Ez az út híd a nemzetek, a vallások, az emberek között, összeköti a nyugatot és a keletet. A pünkösdi csíksomlyói zarándoklatra sokan érkeztek a Mária Útján, ami azt igazolja, hogy a zarándokok élnek a felkínált lehetőséggel és a csatlakozó szolgáltatásokkal: szállás- és étkezési lehetőségek, az út mentén sorakozó települések, látványosságok megismerése. Így ezek bekerülnek az idegenforgalmi kínálatba, amelynek gazdasági hozadéka van a térség számára. Továbbá ennek az útnak nagy hozadéka kell legyen a szellemi feltöltődés, mondta előadásában Hargita Megye Tanácsának alelnöke.
Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésen Barti Tihamér arról biztosította a jelenlevőket, hogy a megyei tanács, kalákakezdeményezésének kibővítéseként partnerséget tud vállalni Csíksomlyó és környékének fejlesztésében, amelyhez egy egységes koncepció szükséges az egyház, az önkormányzatok, a civil szféra összefogásával.
Október 18-án, szombaton munkamegbeszéléssel folytatódik a konferencia programja.


Csíkszereda, 2014. október 17.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774