Kiemelt figyelem a kistelepüléseknek

(0 Szavazat)67 megjelenítés

Néhány éve indította el Hargita Megye Tanácsa a kisfalvak modernizációját megcélzó programját, amely elsősorban a háztartások villanyárammal történő ellátását, valamint az iskolák, óvodák és utak felújítását is magában foglalja. Emellett pedig még számos jelentős helyi probléma vár megoldásra, sok mindenben szenvednek szükséget a kisfalvak lakói. Erről beszélgettünk Borboly Csaba megyeelnökkel.

– Miért kezdeményezte ezt a programot a megyei tanács?

– Abból a felismerésből indultunk ki, hogy a kisfalvak elnéptelenedését csakis úgy állíthatjuk meg, ha a városokéhoz hasonló körülményeket teremtünk ezeken a településeken, ami elsősorban villany- és ivóvízhálózat kiépítését jelenti, hiszen például a megyében sok embernek nincs hűtőszekrénye, nem használ számítógépet. A helyzet javítása érdekében 2010-ben indítottuk el a Kisvillany programot, amellyel a legfeljebb 100–200-as lélekszámú településeken bővítettük az elektromos hálózatot, az elmúlt években több mint 10 faluban, amivel több mint 500 háztartás kapcsolódhatott rá a rendszerre. Idén Borzont, Gyergyóhodos, Sikaszó és Libán került fel a listára. A villanyáram bekötése mellett több száz háztartásba vezettük be a vizet és oldottuk meg a szennyvízelvezetést, számos utat felújítottunk. Emellett központi segítséget is kaptunk: idén az Országos Településfejlesztési Program (PNDL) révén együttesen 25 millió lejt kapnak a települések az említett munkálattípusokra.

– Összesen hány kistelepülés van a megyében?

– Hargita megye a kisfalvak megyéje, 237 településéből 100 kisfalunak számít, amelyek többségében elvégeztük az említett munkálatokat vagy azoknak egy részét.

– Még milyen fejlesztések várhatók a program folytatásaként?

– Ezentúl a villamosítást kalákamódszerrel szeretnénk folytatni: a megyei tanács megvásárolja a vezetékeket, a transzformátorokat, a munka azon részét pedig, amely nem igényel szakembert, a helyiek végzik el. A kezdeményezésünknek, amelynek nyomán a tartalékalapunkból kiutalt pénzből a helybéliek kalákában végeztek javítási vagy felújítási munkálatokat iskolák és óvodák épületeiben, nagy sikere volt, így idéntől a vidéki kultúrotthonok esetében is alkalmazzuk ezt, hiszen bebizonyosodott, hogy képesek vagyunk önerőből, kevés pénzből sokat megvalósítani, ha megvan hozzá a kellő akarat és összefogás. Továbbá a Kisfalu program keretében meghirdetnénk a jövőben a Kisinternet programot, amellyel széles sávú internetszolgáltatást tennénk elérhetővé azokban a kisfalvakban, amelyekben még mobiltelefonos lefedettség sincs. Mindemellett számos olyan kezdeményezésünk van, amely a kisfalvak felemelkedését szolgálja.

– Nevezzen meg párat!

– Említettem már a kalákakezdeményezést, amelyet bővíteni szeretnénk, így iskolák, óvodák, művelődési házak javítása mellett orvosi rendelők, ravatalozók, ima- és hittantermek felújításában is részt vehetnek a helyi közösségek, mert így sokkal kisebb a költség, és nem utolsósorban az emberek is sokkal jobban értékelik azt, amiben a saját kezük munkája is benne van, nem pedig egy közbeszerzésen nyerő kivitelező cég végzi el a feladatot. Továbbá a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületén keresztül pályázati úton támogatjuk a székely közösségi konyhák működését, mivel ezek kiegészítő jövedelmet jelenthetnek sok gazda számára, az ott feldolgozott gyümölcsöt értékesíteni tudják a havi hagyományostermék-vásárokon, akárcsak a faluba látogató turisták körében. A tejbegyűjtő központok létesítését hasonlóképpen segítjük.

– Mindez elegendő ahhoz, hogy megállítsa a kistelepülések elnéptelenedését?

– A sor itt nem ér véget. Az egyházakkal együttműködve próbáljuk megakadályozni, hogy az iskolák és óvodák megszűnjenek a kisfalvakban, hiszen ezek kulcsfontosságúak ebben a kérdésben. A felekezetek jól tudnák működtetni az ilyen iskolákat, ezt már bebizonyították a múltban, és hát ami már bevált, az ezentúl is be fog válni. És nem elég csak megtartani ezeket az iskolákat, hanem el kell érni, hogy a diákok ugyanolyan színvonalú oktatásban részesüljenek, mint a községközpontokban vagy városokban tanuló társaik, éppen ezért délutáni oktatás beindítását is tervezzük, természetesen a tanfelügyelőséggel együttműködve, hogy a kistelepülések gyermekei felzárkózhassanak. Ugyancsak fontos, hogy ezeket a helységeket rendszeres buszjáratok kössék össze a városokkal, hiszen gondolnunk kell azokra, akiknek nincs autójuk, vagy azokra a fiatalokra, akik középiskolába ingáznának, tehát meg kell adni nekik a lehetőséget a könnyű kapcsolattartásra a térségbeli központtal. Még meg kell említsem a népviseletek elkészítésére-beszerzésére évente kiírt pályázatunkat, amely az identitás megőrzését célozza, akárcsak a faluházak vagy tájházak létesítése, amely téren szintén lépéseket tervezünk. Mindaz, amit elmondtam, szintén a kistelepülések életének felvirágoztatását szolgálja.

– Milyen eredményt várnak tehát hosszabb távon?

– Meggyőződésünk, hogy a körülmények javításával megállíthatjuk és akár visszafordíthatjuk a kisfalvak elnéptelenedésének folyamatát. Elképzelésünk szerint ezekkel az eszközökkel a hagyományos értékeket, a természeti kincseket segítjük megőrizni, valamint a hagyományos mesterségeket, a kézművesség népszerűsítését is támogatjuk, amelyek megélhetést, jövedelmet biztosíthatnak számos fiatal családnak. Tehát nem elegendőek az imént felsorolt fejlesztések, hanem ezek generálhatják a munkahelyteremtést, és a fiatalok jövőképébe, reményeim szerint, egyre inkább belefér az, hogy egy kistelepülésen élnek, dolgoznak és nem utolsósorban megélnek. Úgy gondolom, a kisfalvak Székelyföld identitásának fontos őrzői, ezért indítottuk el a programot, hiszen kisfalvak nélkül nincs Székelyföld.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774