Lakossági fórum Csíkmadarason

Az elmúlt tíz év legsikeresebbje volt a tavalyi

(0 Szavazat)52 megjelenítés

Lakossági fórumot szerveztek január 11-én, szombaton Csíkmadarason, a helyi kultúrotthonban, amelyen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is.  A fórum főbb napirendi pontjai az elmúlt év kiértékelése és az idei évi tervek megvitatása volt.

Bíró László polgármester felvezetője után Borboly Csaba köszöntötte a jelenlévőket,  és beszámolt az elmúlt év fontosabb eseményeiről, a községgel kapcsolatos meglátásairól. Új időszámításról beszélt, amely már tavaly elkezdődött, és az alapját a helyi összefogás, az alulról jövő kezdeményezések, a helyi erőforrások kiaknázási lehetősége képezi.
– Hajlamosak vagyunk az elkényelmesedésre, főleg ha azt várjuk, hogy a megoldások a központból érkezzenek, és a nehéz helyzetek rendezését Bukarestből várjuk. Újra meg kell tanuljunk gazdálkodni azzal a kevéssel, amink van – mondta Borboly.
A lakosság kérdéseire adott válaszokból többek között az is kiderült, hogy a megyei tanács kalákakezdeményezéséből Csíkmadaras 49 ezer lej anyagi támogatásban részesült, amelyből az I–IV.-es iskola melléképületének elkészítésére vásároltak építőanyagot.
A továbbiakban a községvezető beszámolt arról, hogy a válság ellenére a község az elmúlt tíz év legsikeresebb évét tudhatja maga mögött, hiszen korszakalkotó beruházásokat eszközöltek európai uniós forrásokból, a megyei tanács támogatásából, illetve a helyi összefogásnak köszönhetően. Elmondta, nagyon fontos, térségszintű beruházásnak számít a Madarasi Hargita villamosítása, amelyet az elmúlt évben 75%-ban kiviteleztek, és számítások szerint az idén befejezik. A villamos vezetéket Hargita Megye Tanácsa biztosította, az építkezés a két érintett térség  vállalkozói  összefogásából, valamint más anyagi hozzájárulásból valósul meg.
Fontos beruházásnak minősül a kistérségi szennyvízhálózat bővítése is, a munkálatok folytatását ugyancsak Hargita Megye Tanácsa támogatta. Így sikerült kiépíteni a kistérségi gerincvezeték Dánfalva, Madaras közötti összekötő szakaszát és folytatni a helyi fővezeték lefektetését. Ugyancsak 2013-ban elkezdődtek a 12,5 kilométeres erdei út felújítási munkálatai, amelynek finanszírozására uniós alapokból, pályázati úton sikerült több mint egy egymillió eurót lehívni. Ezt a beruházást is idén fejezik be.
Ugyanakkor további ingatlanokkal bővült az önkormányzat vagyona, több területet sikerült megvásárolni, ezek közül talán a legfontosabb a vasútállomás közelében elhelyezkedő gabonaraktár egyik épületcsoportja, amelynek hosszú távon kulcsszerepe lehet a vasúti szállításban.
A második vízi erőmű is megépült az AQUA-ENERGIA RT. kivitelezésében, ami nagyon fontos a község életében, hiszen a magánszemélyek mellett az önkormányzat is részes benne. Emellett az önkormányzat kiemelten támogatta az általa alapított Gos-Mad céget, ennek köszönhetően indították újra a kőbányát, a díszkő kitermelését, illetve egy kavicsmosó berendezést is beszereztek.
Számos terv, pályázat készült el az elmúlt évben, jelentős összeget sikerült pályázni a Leader-kiírásból, így ebben az évben korszerűsíteni fogják  a községi piacot, valamint eszközöket vásárolnak zöldövezetek karbantartására. Az önkormányzat és a helyi egyesületek együttműködésében a zenekarok hangszerállományát és  ruházatát is  felújítják majd.


Csíkmadaras, 2014. január 11.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774