Lovas programok gyerekeknek

A Hargita Megyei Agrárkamara bekapcsolódott az Iskola másként programba

(0 Szavazat)132 megjelenítés

A Hargita Megyei Agrárkamara a lovas értékek támogatását célzó projektje keretében bekapcsolódott a tanintézetek Iskola másként: Tudj többet, légy jobb! programjába, amelyet április 6–10. között tartottak. A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő agrárkamara projektjének köszönhetően a Hargita megyei iskolások és óvodások lovardákat látogattak meg, lovagoltak, illetve megsimogatták, ismerkedtek a jószágokkal.

Az agrárkamara munkatársai térségenként egyeztettek azokkal az egyesületekkel, amelyeknél teljesülnek a feltételek, rendelkeznek az ilyen program elindításához szükséges szakmai tudással, illetve nyitottak a gyerekek fogadására. A helyszínre szállítást a tanintézetek oldották meg, a szolgáltatás költségeit a Hargita Megyei Agrárkamara fedezte.

Idén öt egyesület, illetve alapítvány vállalta, hogy gyerekcsoportokat fogad, így a Lókodi Ifjúsági Alapítvány által működtetett lókodi tangazdaság, a Lobogó Sport Klub Egyesület Homoródfürdőn, a Kavalliera Sport Egyesület Kotormányban, Csíkszentgyörgy községben, Gyergyószentmiklóson pedig a Földvári Károly Hagyományőrző Egyesület és a Salvator Alapítvány.

Az agrárkamara felhívására húsz iskola, összesen 45 csoport válaszolt Udvarhely, Parajd, Gyimes, Csík, Alcsík és Gyergyó vidékéről, így több mint ezer diák vett részt a lovas programokon.

– Célunk, hogy a gyermekek hasznosan töltsék szabadidejüket, és hogy az érdeklődők számára megadjuk a lehetőséget a lovassportok, a lovászkodás, a lovaglás rejtelmeibe való betekintésre. A fiatalok lovassportokra nevelésének ötlete már 2012-ben megfogalmazódott Hargita Megye Tanácsánál, azóta dolgozunk azon, hogy a kicsiket bevonjuk ezek gyakorlásába, megszerettessük velük a lovakat, hogy ne féljenek, bátran üljenek nyeregbe, ahogy őseik is tették. Az új generációknak lehetőséget kell adni arra, hogy ugyanazt felleljék a természetben, amit annak idején a szüleik – nyilatkozta Borboly Csaba megyeelnök.

A gyerekek – a lovaglás mellett – a nyergelést-kantározást is megtanulhatták, a lovászkodás elsajátítására is volt lehetőség: istállótakarítás, etetés-itatás, lópucolás, lószerszámok kezelése. Az egyesületek ügyességi versenyeket szerveztek, szórakoztató jellegű hasznos foglalkozásokkal tették színesebbé a programot.

A Hargita Megyei Agrárkamara tavaly is szervezett hasonló programot, amely sikeresnek bizonyult. A tanintézetek az idei megszervezését is örömmel fogadták, a jelentkezés megkétszereződött.

Csíkszereda, 2015. április 10.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774