Megáldották a felújított vacsárcsi templomot

Püspöki áldás Csíkvacsárcsiban

(0 Szavazat)247 megjelenítés

Vasárnap, január 19-én a 11 órai ünnepi szentmisét Tamás József püspök celebrálta, aki megáldotta a felújított vacsárcsi templomot. Az ünnepi alkalmon részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István megyei tanácsos, valamint Tánczos Barna szenátor is.

A templom renoválására még 2012-ben pályáztak a Leader-programban, de mivel nem műemlék épület, így nem kapták meg a kért támogatást. Hargita Megye Tanácsa az egyház-támogatási programjából tavaly 75 000 lejt adott, ugyanakkor a Csíkvacsárcsi Közbirtokosság is segítő kezet nyújtott, biztosítva a szükséges faanyagot, így sikerült megvalósítani összefogással a templom tetőzetének cseréjét.
Tamás József püspök beszédében rámutatott arra, hogy a templom mindenkinek a második otthona kell legyen, évszázadok és évezredek óta erre tett mindig és mindenkor kísérletet a közösség. Kiemelte: csak összefogással lehet kezelni a problémákat. Megítélése szerint, habár vannak nehézségek, vannak provokációk és mesterségesen keltett konfliktusok, az elmúlt években az egyházakkal való együttműködése a megyei tanácsnak jelentős eredményeket mutatott fel. Beszédében megemlékezett Kovács Jakab esperesről, aki a 80-as évek elején, az akkori „nehéz” időkben a vacsárcsi kápolna mellé templomot építtetett.
A szentmise végén Búzás Árpád plébános a feljavítás során tapasztalt összefogást méltatta, kiemelte annak fontosságát, hogy e meghatározó közösségi helynek a felújítására Hargita Megye Tanácsa kiemelt figyelmet fordított. Szőcs László az egyháztanács részéről megköszönte mindenkinek a segítségét.
Az ünneplő gyülekezet a szentmisét követően a közbirtokosság udvarára vonult át, ahol a püspök atya megáldotta a székházat és a közösségi konyhát, amelynek felszerelését a megyei tanács támogatásával sikerült beszerezni. Az udvaron működő tejcsarnokra és a közbirtokosság által Ausztriából mintegy tizenkétezer euró értékben vásárolt tűzoltóautóra is a jó Isten áldását kérte Tamás József püspök. A szinte tökéletesen felszerelt tűzoltóautó beszerzésére az után született közösségi elhatározás, hogy tavaly nyáron súlyos tűzeset pusztított a faluban.


Csíkszereda, 2014. január 19.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774