Negyven felső tagozatos a kedvezményezettje az Oklándi Speciális Iskola pályázatának

A használati tárgyak megbecsülésére nevelik a gyerekeket

(0 Szavazat)84 megjelenítés

Cipót sütöttek, sajtot készítettek, szőttek, varrtak az Oklándi Speciális Iskolában az elmúlt év őszén abból a pályázatból, amelyet a Bethlen Gábor Alap támogatott. A megyei tanácshoz tartozó intézmény küldetése az értelmükben akadályozott, sajátos nevelési igényű tanulók rehabilitációja, nevelése, oktatása. A tanulók zöme állami gondozott, a vakációk kivételével mindannyian az Oklándi Elhelyezőközpont bentlakásában laknak.

A projekt célja az volt, hogy az iskola 40 felső tagozatos tanulója megismerje, hogyan állítják össze az általuk is használt vagy fogyasztott termékeket. Ennek érdekében Csíkszeredába és Székelyudvarhelyre utaztak, ahol tej-, kenyér-, készruha- és bútorgyárat, valamint egy nyomdát látogattak meg, ezzel párhuzamosan az iskola technikatermében sajtot készítettek, cipót sütöttek, ruhát varrtak, szőttek, fotóalbumot állítottak össze.
– Ezen tevékenységek révén szeretnénk, ha a tanulók a környezetük tárgyaiban felfedeznék az értéket, a munkát pedig nagyobb megbecsülésben részesítenék. Ugyanakkor fontosnak tartottuk megmutatni azt is, hogy hol készül az a kifli, hol fejik azt a tejet, amit tízóraiként fogyasztanak a tej-kifli programban – mondta el a projekt kapcsán Mag István igazgató.
Mint kifejtette, a tanulók fizikai szükségleteit a speciális iskola intézményi háttere biztosítja, anélkül, hogy ehhez bármivel, bármilyen kis mértékben hozzá kellene járulniuk. Így kevés alkalmuk adódik annak megtapasztalására, hogy e viszonylagos jólét sok ráfordított munka eredménye. Emiatt kevésbé becsülik környezetük épségét, az általuk használt, sok esetben értékes tárgyak hamar megrongálódnak. Ugyanígy nincs tapasztalatuk különböző termékek előállítási módjáról, a foglalkozások, szakmák mibenlétéről.
– A projekt eredményének tekintjük, ha csökken az iskolai rongálások száma, kevesebb lesz az eldobott kifli és tejesdoboz, a hányódó ruha. Ugyanakkor hisszük, hogy a tanulók pályaválasztását, társadalmi integrációját könnyítjük azáltal, hogy alkalmat adunk különféle szakmák, foglalkozások megismerésére – tette hozzá az igazgató.
A pályázat záró mozzanataként a diákok a látogatásokról fotóalbumot állítottak össze.


Csíkszereda, 2014. január 14.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774