Örmény emlékház várja a látogatókat Szépvízen

(0 Szavazat)59 megjelenítés

A csíkszépvízi örmény katolikus templom építésének 250. évfordulóját ünnepelték augusztus 31-én, szombaton. A helyszínen 17. alkalommal összegyűlt örmény családok szentmisén és az örmény emlékház avatóján vettek részt a Budapest Zugló Örmény Kisebbségi Önkormányzat és a Csíkkörzeti Örmény–Magyar Szentháromság Alapítvány szervezésében. 

 A szentmise végén bemutatták A szépvízi örmény katolikus templom című kötetet, majd megkoszorúzták a templomkertben lévő emléktáblát. Hargita Megye Tanácsa részéről Becze István megyei tanácsos helyezte el a koszorút, Tánczos Barna szenátorral és Sógor Csaba európai parlamenti képviselővel együtt hajtva főt.
A templomtól a több mint száz résztvevő átvonult a közeli örmény emlékházhoz, ahol Gábor Zoltán szépvízi plébános megáldotta az épületet, majd Ferencz Tibor polgármester átvágta a szalagot. A múzeumban örmény családi fényképek, eredeti örmény szoba és időszakos kiállítások számára kialakított helyiség is található. Ajtony Gábor, a Szentháromság Alapítvány elnöke beszédében elmondta, hogy romjaiból sikerült újjáépíteni a házat, és megemlített néhány nevet a rengeteg támogató közül, így Hargita Megye Tanácsát is. Reményét fejezte ki, hogy a múzeum nemcsak az örmény zarándokok célpontja lesz, hanem növelni fogja a község idegenforgalmát is. Ferencz Tibor polgármester szerint a település egykori fénykorára emlékeznek az évente megrendezett ünnepséggel, valamint a múzeum megnyitásával, mivel a helyi örménység felemelte a községet, ám sajnos mára már egy letűnt kor emléke maradt.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének üzenetét Becze István megyei tanácsos tolmácsolta. A megyeelnök szerint „e nélkül a történelmi-kulturális örökség nélkül szegényebbek lennénk mindannyian, mi, Erdély, illetve Székelyföld lakói”, és azt kívánta, hogy a magyarörmény családból származó következő generációk is őrizzék őseik hagyatékát.

Csíkszereda, 2013. augusztus 31.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774