V. Székelyföld Napok – PROGRAMAJÁNLÓ – 2014. október 16.

(0 Szavazat)33 megjelenítés

2014. október 9–19. között 160 rendezvényt szerveznek több mint 60 településen az idei, ötödik Székelyföld Napokon. A Hargita, Kovászna és Maros megyére kiterjedő kulturális eseménysorozat célja, hogy kulturális élményeket nyújtson, és megmutassa a térség sokszínűségét, ugyanakkor egységét.

A Székelyföld Napok keretében a csíksomlyói Hotel Salvatorban tartják 2014. október 16–18. között A Mária Út és a szakrális központok szerepe a Kárpát-medencében című IV. Mária Út Konferenciát. A konferenciára déli 12 órától lehet regisztrálni, a munkamegbeszélések 14 órától kezdődnek. A rendezvény a Mária út jelentőségét hangsúlyozza, és jó példák bemutatásával kíván hozzájárulni Csíksomlyó szakrális és turisztikai központként való fejlődéséhez. A Mária út Közép-Európa zarándokútja, mely mindenki felé nyitott, aki a kulturális, lelki vagy természeti értékeket keresi. Hármas célja egy vonzó, értékeket hordozó zarándokhálózat létrehozása, a kereszténység értékeinek megőrzése és továbbadása, valamint Közép-Európa vallási és kulturális értékeinek megismertetése a világgal. A Mária út kelet–nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 kilométeres távon. Csíksomlyó nemzetstratégiai szerepének és szakrális erejének kiaknázása azért fontos, mert hozzásegít a keresztény értékek megőrzéséhez a nemzeti, lelki megújuláshoz.

Október 16-án, csütörtökön 9 órától a kászonaltízi kultúrotthonban, majd 13 órától a gyimesközéploki kultúrotthonban az Evilági együttes Dalóka koncertre várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt. A mondóka és a dal szavak összeillesztéséből született a „dalóka”, amely az Evilági együttes második lemezének címe. Ezen a lemezen a sepsiszentgyörgyi együttes, a zenészek Varró Dániel budapesti költő korszerű mondókáit zenésítették meg. Az Evilági 2011-ben hanglemeznek készült, olyannak, amely méltóképpen tiszteleg az 550 éves Sepsiszentgyörgy előtt, és amelyen a városhoz kötődő zenészek, énekesek (több mint százhúsz fő) hallatják Orbán Ferenc tízéves zenei munkásságának jelentősebb versmegzenésítéseit. 2012 végére készült el a zenés-mondókás lemez, amelyet a Székelyföld Napok keretében három településen is bemutatnak. Különleges, szülőket és gyermekeket egyaránt célzó produkcióról van szó, amelyben az „alapok” Orbán Ferenctől származnak, ám a „végső kiteljesedés” az Evilági csapatának közös munkája. Az Evilági együttes sepsiszentgyörgyi formáció, amelyben a zenészek nem főállásúak, lehetőségeik és idejük szerint rugalmasan dolgoznak együtt, s nagyon fontos számukra, hogy élő muzsikát, azaz hangszerekből s nem számítógépből kicsalogatott hangot szólaltassanak meg. Leginkább itthon, Székelyföldön, Erdélyben koncerteznek, ezt tekintik feladatuknak, és ezt komolyan gondolják.
Az V. Székelyföld Napok rendezvénysorozat részeként október 16-án 18 órától a Székelyföld folyóirat és a Székely Könyvtár sorozat legújabb köteteit ismertetik a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban, ahol jelen lesz Vári Attila író-költő is.

Csütörtökön 18 órától a csíkszeredai megyeháza földszinti tanácstermei előtti térben nyílik kiállítás A jövő Székelyföldje című gyermekrajzverseny munkáiból, ahol díjazzák is az ifjú tehetségeket.


A rendezvénysorozat programjairól tájékozódhatnak a https://www.facebook.com/szekelyfoldnapok oldalon, valamint a részletes műsor elérhető a http://szekelyfoldnapok.ro/ honlapon.

Csíkszereda, 2014. október 15.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774