V. Székelyföld Napok – PROGRAMAJÁNLÓ – 2014. október 17-19.

(0 Szavazat)52 megjelenítés

2014. október 9–19. között 160 rendezvényt szerveznek több mint 60 településen az idei, ötödik Székelyföld Napokon. A Hargita, Kovászna és Maros megyére kiterjedő kulturális eseménysorozat célja, hogy kulturális élményeket nyújtson, és megmutassa a térség sokszínűségét, ugyanakkor egységét.

A Székelyföld Napok keretében a csíksomlyói Hotel Salvatorban tartják 2014. október 16–18. között A Mária Út és a szakrális központok szerepe a Kárpátmedencében című IV. Mária Út Konferenciát. A konferencia hivatalos megnyitóját pénteken reggel 9 órától tartják. A nap folyamán kerekasztal-beszélgetések lesznek többek között a szakrális központok szerepéről és az együttműködési lehetőségekről. A rendezvény a Mária út jelentőségét hangsúlyozza, és jó példák bemutatásával kíván hozzájárulni Csíksomlyó szakrális és turisztikai központként való fejlődéséhez. A Mária út Közép-Európa zarándokútja, mely mindenki felé nyitott, aki a kulturális, lelki vagy természeti értékeket keresi. Hármas célja egy vonzó, értékeket hordozó zarándokhálózat létrehozása, a kereszténység értékeinek megőrzése és továbbadása, valamint Közép-Európa vallási és kulturális értékeinek megismertetése a világgal. A Mária út kelet–nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 kilométeres távon. Csíksomlyó nemzetstratégiai szerepének és szakrális erejének kiaknázása azért fontos, mert hozzásegít a keresztény értékek megőrzéséhez a nemzeti, lelki megújuláshoz. A konferencia részletes programját a www.mariaut.ro internetes portálon lehet megtekinteni.

Helyi társadalomtörténet a helyi fejlesztés szolgálatában címmel tartanak szakmai konferenciát a szépvízi községházán október 17-én, pénteken 14 órától.
A Gyergyói-medencében az 1700–as évek körül jelent meg a káposzta. A Lázár-grófság idején a káposztavágás napja rendszerint október 15–20. között volt kitűzve, és a káposztavágás éppúgy ünnepnap volt, mint máshol a gyümölcsszüret. 2007 őszétől ezt a hagyományt eleveníti fel a Torzsások Kulturális és Turisztikai Egyesülete, idén október 17– 18. között. A VIII. Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztivál kézműves és hagyományos termékvásárnak, kiállításoknak, kulturális rendezvényeknek és koncerteknek ad helytet. A Gyergyószárhegyi Káposztatermelők sátrában előadások hangzanak el, valamint káposztaeltevési tanácsok, receptek.
Pénteken 18 órától nyílik meg Román Viktor (1937–1995) szobrászművész Homoródtól Párizsig című emlékkiállítása a gyergyószárhegyi kultúrotthon Cika termében.
Ugyancsak pénteken 20 órától a Magashegyi Underground koncertezik a gyergyószárhegyi sportcsarnokban.
Október 18-án, szombaton két főzőverseny is színesíti a Szárhegyi Káposztavásár és Fesztivál programját:
- Káposztafőző verseny
Célja a kiváló minőségű szárhegyi káposztából, hagyományos receptek szerint készült ételek szabad tűzön való készítése, ahol az előre benevezett amatőr csapatok vehetnek részt. Az elkészült ételeket szakmai zsűri tagjai értékelik.
- Székely ízek, szakmai főzőverseny
A Szárhegyi Káposztavásár és Fesztivál keretében zajlik a Székely Ízek szakmai főzőverseny, amely éttermeket, szállodákat, panziókat, fogadókat céloz meg. A zsűri az ételek pontozása mellett értékeli a higiéniai feltételeket, az eredetiséget, a képzelőerőt, a menü névadását is. A versenyzők alapanyagként a szárhegyi káposztát kell használják. Mindkét főzőversenyt Danguly Ervin, a Szabadtűzi Lovagrend ceremóniamestere vezeti. Este Káposztabálba várják a mulatni vágyókat.
Gyergyószárhegy ad otthont otkóber 18-án, szombaton a székelyföldi fotóklubok közös találkozójának és kiállításának, a rendezvény része a Székelyföld ELŐHÍVÁSA programnak.
A Székelyföld Napok keretében 2014. október 18-án, 18-00 órakor nyílik Gyergyószárhegyen, a Polgármesteri Hivatal aulájában a Székelyföld története kiállítás, mely 2015. május végéig lesz látogatható. A kiállítás védnökei Fr. Böjte Csaba OFM, és Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke. 
A Tájházak Napjára 2014. október 18–án, 9 és 19 óra között kerül sor. Ekkor az összes székelyföldi tájház kinyitja kapuit a nagyközönség előtt. A tájházak felelősei szervezett formában bemutatják a helyi gyűjteményt az érdeklődők számára. A bemutatást követően a tájházba ellátogató gyermekek kézműves tevékenységeken vehetnek részt. A kézműveskedést műsor követi, amelyben a helyi vagy egyik szomszédos település néptánc és/vagy színjátszó csoportja mutatkozik be. A gasztronómia is szerepet kap: a programot szervezők helyi ínyencségekkel kínálják meg az oda látogatókat. A program célja felhívni a figyelmet a helyi értékekre és a lakosság körében népszerűsíteni a tájházakat. Az ingyenes program lehetővé teszi, hogy minél több személy ellátogasson a tájházba és maradandó élményben legyen része. A Tájházak Napja programban a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont koordinátori szerepet vállalt és segíti a gyűjteményfelelősöket a programok megszervezésében. A programokba bekapcsolódtak a helyi múzeumok, civil szervezetek, iskolák is.
Október 19-én, vasárnap 15-22 óra között tartják a XIII. Amatőr Színjátszó Találkozót a csíkajnádi kultúrotthonban. 
A rendezvénysorozat programjairól tájékozódhatnak a https://www.facebook.com/szekelyfoldnapok oldalon, valamint a részletes műsor elérhető a http://szekelyfoldnapok.ro/ honlapon.


Csíkszereda, 2014. október 16.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774