A borvíz ünnepe Csíkszentkirályon

( Szavazat)37 megjelenítés
Ásványvizeiről is híres tud lenni Székelyföld
Ismét Hargita megyében, ezúttal a csíkszentkirályi Borsáros fürdőn tartották meg az AQUARIUS – a borvíz ünnepe című rendezvényt július 21-én, szombaton, Hargita Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület közös szervezésében. Az egész napos eseményen a borvízkóstolás és palacsintasütő verseny mellett fúvószenekarok koncerteztek, ugyanakkor a népzene és a néptánc is kiemelt helyet kapott. A szervezők a gyerekes családokra is gondoltak, a kicsiket papírszínházba és jelvénykészítésre várták. Mindemellett lehetőség adódott fürödni is a felújított borvizes medencékben. 
 – Az AQUARIUS azon kincsünk ünnepe, amely apránként világhírűvé tud válni az aszályos években. Próbálják egyre inkább értékelni a mi kincsünket, a borvizet! – köszöntötte a megjelenteket Gazda Zoltán, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület munkatársa, aki a rendezvény moderátori szerepét töltötte be.
– Nemcsak borvízforrásairól híres Csíkszentkirály, az ásványvizek hazája, hanem az 1939-ben természetvédelmi területté nyilvánított Borsáros lápról is, melynek faunájában számos jégkorszakbeli növénymaradvány él – emelte ki köszöntőjében Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere, aki ez alkalomból ünnepélyesen átadta az 1892-ben épített, felújított Borsáros népi feredőt rendeltetésének. – Fedezzük fel újból a borvíz kitűnő gyógyerejét, ünnepeljünk együtt, megköszönve a Mindenhatónak, hogy közkinccsé adta számunkra az életet jelentő, felbecsülhetetlen értékű borvizet! – fogalmazott az elöljáró.
Becze István Hargita megyei tanácsos beszédében azt hangsúlyozta, hogy a borvizeiről is híres tud lenni Székelyföld.
– Ma Székelyföld legnagyobb értéke, egyik legfontosabb erőforrása a borvízben rejlik. Azok a helyek, ahol bőven vannak források, felértékelődnek. A két megyei önkormányzat összefogott annak érdekében, hogy a borvizeinknek nagyobb hangsúlyt adjon – mondta Becze István példaként hozva fel többek között a Borvíz útja kezdeményezést és a népi fürdők felújítását.
– Egy olyan hagyomány éled újjá Borsáros fürdőnél, amely gyerekkorunk napjait széppé tette. Egy olyan fürdő, strand, amely gyerekeink számára is büszkeséget fog jelenteni. Ez a fürdő turisztikai vonzerőt jelent, és az ide látogatók, azonkívül hogy megkóstolják borvizeinket, gyógyfürdőt is vehetnek – mondta Tánczos Barna, a Hargita Megyei Vidékfejlesztési Egyesület vezetője.
– Ne csak büszkék legyünk arra, hogy itt vannak a legjobb borvízforrások, hanem érezzük is annak gazdasági előnyeit – kívánta a volt mezőgazdasági államtitkár.
A köszöntőbeszédeket követően a csíkszentkirályi, csíkszentimrei, mikóújfalusi és gidófalvi fúvósok koncerteztek. A nap kiemelt mozzanata volt a borvizes palacsintasütő verseny, valamint a benevezett települések ásványvizeinek értékelése – a legjobbnak a Tusnád községi borvizeket találta a zsűri.
 
Csíkszereda, 2012. július 22.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774