Csíkszeredába és Udvarhelyszékre látogatott Borbély László miniszter

( Szavazat)33 megjelenítés
Hargita megye élen jár a Környezetvédelmi Alapból finanszírozott integrált ivóvíz- és csatornarendszerek építését, felújítását és bővítését célzó program pályázatainál – jelentette ki Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter november 3-án Csíkszeredában. Mint a polgármesterekkel való találkozón elhangzott, a megye behozta lemaradását a víz- és csatornarendszerek tekintetében, és jól halad a hulladékgazdálkodás fejlesztése terén is.
 
 
 
 
Hargita megyébe látogatott november 3-án Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter. A csíkszeredai megyeházán találkozott a polgármesterekkel, a minisztériumnak alárendelt intézmények vezetőivel, valamint közbirtokosságok vezetőivel. Jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket, Petres Sándor és Sófalvi László alelnökök, valamint Antal István, Korodi Attila, Pál Árpád parlamenti képviselők, Gyerkó László szenátor, Ladányi László Zsolt prefektus is. Borboly Csaba azt mondta, a szaktárcától eddig valamennyi Hargita megyei kérésre pozitív válasz érkezett, amit ez alkalommal is megköszönt Borbély László miniszternek. Így például sikerként könyvelhető el, hogy közös erővel sikerült módosítani a Hargita megyei Natura2000-es területek határait oly módon, hogy ott, ahol a polgármester be tudta bizonyítani, hogy az a terület nem indokolja a besorolást, az ne legyen Natura2000-esnek nyilvánítva. Tehát megnyugtatóan rendeződött a probléma, és a miniszter csíkszeredai nyilatkozatában méltányolta a megyei tanács pozitív hozzáállását az ügyhöz. Elhangzott, hogy Tusnádfürdő a vízhálózata felújítására, Gyergyószentmiklós pedig Gyilkostó üdülőtelepülés csatornázására támogatást kapott a minisztériumtól az RMDSZ-nek köszönhetően.
 
A találkozón bemutatták Hargita Megye Tanácsának az integrált hulladékkezelésről, az ivóvíz- és csatornahálózatokról és a környezetvédelmi területekről szóló projektjeit. Mint elhangzott, Hargita megyéből érkezett be a legtöbb kérelem a Zöld Ház programra, és a megye élen jár a Környezetvédelmi Alapból finanszírozott integrált ivóvíz- és csatornarendszerek építését, felújítását és bővítését célzó pályázatok terén is. Utóbbiaknál Hargita megyéből 12 projektet fogadtak el, amelyek finanszírozási szerződésének aláírása folyamatban van; értékük 79,67 millió lej, ebből a Környezetvédelmi Alap támogatása pedig 67,66 millió lej.
 
Szóba került az integrált hulladékkezelés kérdése is. Hargita megye a hulladékok integrált menedzsmentrendszerének fejlesztése és a szennyezett területek rehabilitációja céljából több mint 35 millió euró értékben nyújtott be pályázatot, és a miniszter ígérete szerint év végig aláírják erre a szerződést.
 
A környezetvédelmi miniszter kiemelte a kerékpárutak építését célzó programot, amelyre idén 37 tervet fogadnak el. Januártól újabb kiírásra lehet pályázni – közölte Borbély László, arra biztatva a polgármestereket, éljenek azzal a lehetőséggel, hogy a jelenlegi csapat dolgozik a minisztériumban. A miniszter azt is elmondta, hogy zöldövezetek kialakítására a januártól induló programban csak városok és municípiumok pályázhatnak.
 
A találkozó végén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ajándékot nyújtott át a miniszternek, a csomag újrahasznosítható anyagból készült golyóstollakat tartalmazott.
 
Az ezt követő sajtótájékoztatón Borbély László elmondta, hogy 2010 és 2011 sikeres év volt a hazai zöldberuházások terén: mintegy kétmilliárd euró értékben kötöttek beruházási szerződést. A miniszter közölte, hogy 2012 januárjától a közbirtokosságok is igényelhetnek támogatást az erdősítési programból (eddig ugyanis csak önkormányzatok vehették ezt igénybe). Egyébként évek óta először nőtt az erdőterületek aránya az országban 0,3 százalékkal, mondta. Az illegális fakitermeléssel kapcsolatban Borbély László elmondta, hogy a parlamentbe benyújtottak egy olyan törvényjavaslatot, amely az egy köbméter fölötti mennyiségű faeltulajdonítást büntetőjogi esetnek nyilvánítaná.
 
A miniszter Csíkszeredából Lövétére ment, ahol megtekintette a környezetvédelmi tárca programjából támogatott 4,45 millió lej értékű csatornahálózat-építési munkálatokat. A minisztérium a beruházás 85 százalékát támogatja, 15 százalék az önkormányzat önrésze. A 18,5 kilométer hosszú csatornarendszer már elkészült, jelenleg a derítőállomás kialakításán dolgoznak.
 
A lövétei látogatás után Borbély László munkaebéden vett részt Székelyudvarhelyen a a vadászegyesületek képviselőivel. A találkozón a következő témák kerültek terítékre: a megyei tanács javasolta a 407/2011-es vadászati törvény módosítását, mely szerint a tulajdonosi társulások kerüljenek be a vadkárt megállapító bizottságokba, illetve további javaslat, hogy a vadkárt megállapító bizottság jegyzőkönyvét megyék szintjén tárgyalják és láttamozzák. Azt is kérik, hogy a vadkárok megállapításánál nagyobb hatáskört kapjanak a megyei környezetvédelmi ügynökségek, a tulajdonosok és a vadászegyesületek, mert így rövidre zárni a bürokrácia útját a vadkárok megtérítésében. A másik téma a tulajdonosi társulások létrejöttével kérdésessé vált, vadászati célt szolgáló létesítmények sorsa volt, amelyek pillanatnyilag állami erdészeti hivatalok ügykezelésében vannak.
 
 
 
Csíkszereda, 2011. november 3.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774