Elszalasztott pályázati lehetőségek Gyergyószentmiklóson

( Szavazat)35 megjelenítés
Bende Sándor: a városvezetés alulteljesített projektek terén
 
– Sajnálom, hogy a polgármester úr csak most, három és fél év után fedezte fel, hogy Hargita Megye Tanácsa létezik – nyilakozta Bende Sándor megyei tanácsos, a Gyergyó Területi RMDSZ elnöke november 23-án Mezei János gyergyószentmiklósi polgármester előző napi sajtótájékoztatójára reagálva, ahol a városvezető tizenhárom projektet ismertetett, amelyhez a megyei tanács támogatását kéri 2012-ben. Bende Sándor szerint Mezei János most próbálja menteni a menthetőt, miután ő és csapata korábban az összes európai uniós kiírást elszalasztotta.
 
 
– A polgármester úr által most bemutatott projekteket azokra az uniós kiírásokra kellett volna benyújtania, idejében, amelyeket elszalasztott, mert akkor a város és a megye adófizetőinek a pénzéből csak a kétszázalékos önrészt kellene fizetni, nem a teljes beruházást – szögezte le Bende Sándor. A megyei tanácsos közölte: még egy egyszerű pályázatot sem tudtak benyújtani a gyergyószentmiklósi hivataltól, hogy pénzt kapjanak a megyei tanácstól. – Gyergyószentmiklós a helyi RMDSZ lobbijának köszönhetően kapott annyit, amennyit. A helyi polgármesteri hivatalban, ha csak feleannyira lennének ügyesek, mint Gyergyóremete önkormányzata, akkor nem ennyit kaptak volna.
 
Bende szerint Gyergyóremete mellett Csíkszereda is jó példa a sikeres projektek terén. Egyébként a városi RMDSZ-szervezet – mivel a polgármesteri hivatal az idei megyei költségvetéshez kevesebb összegre nyújtott be igénylést, mint tavaly – kiegészítette a városnak leosztandó összegek listáját, és belefoglalta még a sportpálya, a Pitypang óvoda és a fertőző kórház számára szükséges pénzt, amit a város meg is kapott: a kórház épületének felújítására 80 ezer lejt, a Pitypang óvoda tetőszerkezetének javítására 100 ezer lejt, a sportpálya felújítására pedig 15 ezer lejt. Emellett a 2011-es megyei költségvetésbe foglalták az önkormányzat igénylését is – tehát míg a város három beruházásra kért támogatást, 173,6 ezer lej értékben, a megyei tanács hatra különített el összeget, a helyi RMDSZ közbenjárására, összesen 368 ezer lej értékben. Ezenkívül a Gyergyószentmiklós víz- és csatornahálózatának modernizálása című, 31 millió lej értékű projekt – amelyet az Országos Befektetési Vállalaton (CNI) keresztül a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium finanszíroz – a megyei tanács szerződésben felelősséget vállal a 20 százalékos önrészért annak érdekében, hogy a beruházás megvalósuljon.
 
Bende Sándor hangsúlyozta: Hargita Megye Tanácsa pályázati úton osztja szét a forrásokat a településeknek, és Gyergyószentmiklós polgármesteri hivatala az idei évben, a korábbi évekhez hasonlóan, nem nyújtott be az előírásoknak megfelelő pályázatot. A megyei tanács által újraosztott pénzek elsőrendű célcsoportját Hargita megye hátrányos helyzetű térségei, települései jelentik, a városok forrásigényüknek megfelelő támogatásokat elsősorban sikeres európai uniós pályázatokon szerezhetik meg, amely terén a Mezei János polgármester által vezetett hivatal nagyon gyengén szerepelt az elmúlt három és fél évben, a környező gyergyószéki falvak lényegesen felülmúlják a várost ezen a téren.
 
Csíkszereda, 2011. november 23.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774