Hargita megyébe látogatott Cseke Attila egészségügyi miniszter

(0 Szavazat)46 megjelenítés

Decentralizálnak július elsejéig

Hargita megyébe látogatott Cseke Attila egészségügyi miniszter április 9–10-én, hogy a helyszínen tájékozódjon a kórházak helyzetéről, illetve hogy személyesen hallgassa meg az orvosok problémáit. A Hargita Megye Tanácsának meghívására érkezett tárcavezető pénteken reggel meglátogatta a megyei sürgősségi kórházat, illetve a csíksomlyói fertőző- és tüdőosztályt. Az utóbbi épületét visszakapta az egyház, és múzeumot alakítana ki, ezért új épületet kell biztosítani az osztály számára. Cseke megígérte, segíteni próbál a helyzet megoldásában.

 

Az orvosokkal tartott csíkszeredai találkozón Borboly Csaba bemutatta a megyei tanács idei egészségügyi beruházásait, és elmondta, egységes fejlesztési stratégiára van szükség ahhoz, hogy minőségi szolgáltatást biztosíthassanak a lakosságnak. Cseke Attila itt is, akárcsak az ezt követő sajtótájékoztatón, ismertette az általa vezetett tárca prioritásait: az egészségügy decentralizációját és rendszerének informatizálását. Mint kifejtette, idén júliusig a helyi önkormányzatok hatáskörébe utalják a kórházak menedzselését, így a kórházépületek után a döntések is a helyiek kezébe kerülnek. Az informatizálás pedig nagyon fontos, hisz egy korszerűbb nyilvántartással megállíthatnák a rendszerből való „pénzelfolyást”, mutatott rá a miniszter.
A sajtótájékoztatón a megyei önkormányzat elnöke elmondta, hogy az RMDSZ számára fontos volt az egészségügyi tárca megszerzése, és bíznak Cseke Attila tapasztalatában, aki korábban kormányfőtitkár-helyettes volt.
„Sajnos az egészségügy az elmúlt húsz évben nem volt prioritása a politikumnak. Hargita megyében viszont kiemelten kezeljük a kérdést” – jelentette ki Borboly Csaba, rámutatva: Hargita Megye Tanácsának idei költségvetésében egymillió eurónyi összeget szánnak az egészségügyre, amivel 15 kilométer hosszú útszakaszon aszfaltozhattak volna, de „az egészségügy is van annyira fontos, mint az úthálózat”.
Cseke Attila bejelentette, hogy egyezteni szeretne az orvosi és gyógyszerészeti egyetemek rektoraival a rezidenciátus időtartamáról. „Jelenleg Romániában ennek a képzésnek az időtartama hosszabb, mint az Európai Közösség által ajánlott, és lehet, hogy tudnánk ésszerűsíteni” – nyilatkozta a miniszter, az aneszteziológusi, bőrgyógyászati, orr-fül-gégészeti szakképzést hozva fel példának, amelyek esetében Romániában öt év a rezidensi időszak, miközben az európai ajánlás a 2005/36/EK Direktíva értelmében három év, továbbá az idegsebészet esetében is két év a különbség: itthon hét év az európai öthöz képest.
A tárcavezető azt is közölte, hogy 21 szakterületre vonatkozó gyógyászati útmutatót fogadott el az Egészségügyi Minisztérium. A szakbizottságok által kidolgozott dokumentumokat tegnap hagyta jóvá Cseke Attila. Az orvosoknak szerte az országban jövő hónaptól rendelkezésre állnak a diagnosztikai és betegellátási előírások, amelyek a betegellátást szabályozzák adott körülmények között.
Az egészségügyi miniszter pénteken még Gyergyószentmiklós, Tölgyes, Maroshévíz és Parajd kórházába is ellátogatott, szombaton pedig Székelyudvarhelyre és Csíkszentmártonba. A gyergyószentmiklósi kórházban kijelentette: „Örvendek, hogy meglátogattam ezt a kórházat, mert példaként hivatkozhatok rá más municípiumban: ennyire jól felszerelt, modern, jó körülményeket biztosító kórházat mandátumom során még nem volt alkalmam meglátogatni.”
A tölgyesi pszichiátriai központban és a maroshévízi kórházban egy-egy kérést nyújtottak át a miniszternek fejlesztési terveik támogatására, a parajdi tüdőkórházban pedig Lukács Antal igazgató mutatta be az épület felújítási tervét.
Szombaton Cseke Attila miniszter a székelyudvarhelyi kórházat látogatta meg, majd a térségből összegyűlt egészségügyi szakemberekkel egyeztetett helyi és megyei elöljárók részvételével. A miniszter Csíkszentmártonban zárta Hargita megyei látogatását, a Korai Fejlesztési Központban. Bár még csak három hónapja kezdte el tevékenységét az országban intézményesített formában egyedüliként működő központ, nagy igény mutatkozik rá: pszichológus és gyógytornász szakemberek fogadják a fejlődési rendellenességgel élő és/vagy sérült gyermekeket és szüleiket, hogy a diagnózis megállapítása után a szükséges segítséget nyújthassák számukra.
Csíkszereda, 2010. április 10.  
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774