Kihelyezett pedagógusfórumot tartottak Temesváron

( Szavazat)38 megjelenítés
Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) és Hargita Megye Tanácsa szervezésében szeptember 28–30. között a temesvári Bartók Béla Líceum adott otthont a XVII. Pedagógusok Fórumának. A kihelyezett rendezvény a Hargita megyei önkormányzat által 2009-ben elindított Összetartozunk szórványprogram újabb pozitív hozadéka. 
 A szombati hivatalos megnyitón Kozma István, Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) elnöke köszönetét fejezte ki Hargita Megye Tanácsának, valamint a Temes megyei partnereknek: „Köszönet illeti azokat, akik bekapcsolódtak az Összetartozunk szórványprogramba, amely lehetőséget biztosít, hogy együttműködhessünk, tapasztalatot szerezhessünk, megismerjük egymást, és megtöltsük tartalommal kapcsolatunkat.”
Házigazdaként Szilveszter Ibolya, a temesvári Bartók Béla Líceum aligazgatója üdvözölte a csíki és helybéli pedagógusokat: „A környék egyetlen magyar tannyelvű oktatási központjaként a céljaink közösek, ezért érdemes közösen dolgoznunk és gondolkodnunk.”
Marossy Zoltán kormányfelügyelő az Összetartozunk program pozitív hozadékát hangsúlyozta. „A kölcsönös együttműködő tevékenységek fontos hozadéka a szakmaiságon túl, hogy összerázódik egy csapat. Olyan közösség alakulhat ki, amely továbbra is kapcsolatban marad egymással” – mondta.
Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok és Alárendelt Intézmények Vezérigazgatóságának vezetője, az Összetartozunk közösségerősítő program felelőse örömének adott hangot, hogy Aranyosszék és Beszterce-Naszód után Temesvár adhat otthont a XVII. Pedagógusok Fórumának. „Jelen találkozó célja elsősorban az ismerkedés, hogy a két megye pedagógusai megismerjék egymás mindennapjait, nehézségeit, megosszák tapasztalataikat” – hangsúlyozta a vezérigazgató, aki a program hozadékaként emelte ki, hogy az elmúlt évben tizenegy Temes megyei és Hargita megyei tanintézet kötött testvériskolai kapcsolatot egymással. Ugyanakkor megköszönte a CSTIT következetességét, hogy a tordai és besztercei pedafórum után Temesváron is lehetőséget biztosítottak a pedagógusoknak a találkozásra.
A szórványban és a Székelyföldön tevékenykedő pedagógusok és tanintézetek jelentik az egyik legtermékenyebb táptalajt a tömbmagyarság és a szórványtelepülések közötti viszony felvirágoztatására, hiszen ők azok, akik a jövő nemzedékét nevelik, alakítják, munkájuk révén erősíthetik identitás- és magyarságtudatukat.
Kiss Ferenc Temes megyei tanfelügyelő bevezető előadásában a megye népességéről, az itteni kisebbségek számbeli alakulásáról számolt be. A folytatásban ismertette a Temes megyei iskolahálózatot, valamint a Bartók Béla Líceumot és az ott zajló nagyvárosi szórványjátszóház-programot. Délután Hátsek Kinga tartott előadást arról, hogyan lehet játszva tanulni a román nyelvet. A kézműves-tevékenységek mellett a résztvevőknek lehetőségük adódott Temesvár nevezetességeinek meglátogatására is.
A XVII. fórumot Hargita Megye Tanácsa társszervezőként, a Hargita Megyei Nevelési és Erőforrás Központtal együttműködve támogatta, a rendezvény Hargita Megye Tanfelügyelősége, a Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége szakmai támogatásával valósult meg.
 
Temesvár, 2012. szeptember 30.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774