Kormányhatározat-tervezet a kétnyelvű nyomtatványok ügyében

( Szavazat)43 megjelenítés
Borboly Csaba egy joghézag megszüntetését javasolta a miniszterelnöknek
Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba levélben fordult Mihai Răzvan Ungureanu miniszterelnökhöz és az RMDSZ-es honatyákhoz a lakossági nyilvántartás körében használt formanyomtatványok ügyében.
A hatályos jogszabályok ugyanis előírják, hogy azokban a helységekben, ahol a kisebbség aránya meghaladja a 20%-ot, a kisebbséghez tartozó állampolgárok anyanyelvükön érintkezhetnek a hatóságokkal írásban és szóban is. Ennek ellenére a lakossági nyilvántartás és az anyakönyvezés terén a hivatalokban használt nyomtatványok kizárólag román nyelvűek. Mivel ezek a tevékenységek a lakosság egészét érintik, a tanácselnök szerint közérdek, hogy a nyomtatványok magyar nyelven is elérhetőek legyenek. Ennek érdekében szükséges a lakossági nyilvántartásra és az anyakönyvezésre vonatkozó jogszabályok bővítése.
– Az erre vonatkozó javaslatot kormányhatározat-tervezet formájában elküldtük a kormányfőnek, és azt reméljük, hogy az elképzeléseink megvalósításában segítségünkre lesz majd – nyilatkozta Borboly Csaba.
A javasolt módosítás olyan jelentős joghézagot lenne hivatott megszüntetni, amely eddig megakadályozta azt, hogy a magyar nyelvet (és bármilyen más kisebbségi nyelvet) az állampolgárok a hivatali ügyintézés során írásban is használják. Ennek nemcsak azért van jelentősége, hogy a nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeket az ország teljesíteni tudja, hanem azért is, hogy a magyar ajkú lakosság körében az anyanyelv fejlődésére lehetőség nyíljon és a megfelelő terminológia használata megszokottá váljon.
Csíkszereda, 2012. február 23.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774