Megtiltanák a legeltetést Csíkszentimrén

( Szavazat)39 megjelenítés
Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Petres Sándor, Fülöp Otília, Hargita Megye Tanácsának főépítésze és Romfeld Mária Magdolna, Hargita Megye Tanácsának jogi igazgatója múlt héten tárgyalóasztalhoz ült Kecse Előddel és Székely Ernővel, Csíkszentimre, illetve Csíkszentkirály polgármesterével, valamint Kurkó Árpáddal, a Hargita Gyöngye Rt. igazgatójával. A megbeszélés apropóját az szolgáltatta, hogy a Hargita Gyöngye Rt. egy ásványvíztartalék hidrológiai védelmi zóna engedélyt kért a Nemzeti Altalajkincs Hivataltól, amely a vízvédelmi terület egészére kiterjeszti azokat a szigorításokat, amelyek a törvény szerint csak a fokozottan védett zónára lennének érvényesek a fúrástól mérve minden irányban 10 méter távolságban lévő területen, ahol tilos a legeltetés és a növényvédelmi szerek használata. Az újonnan kibocsátott engedély ezt a területet 100 négyzetkilométerre terjeszti ki.

Ezáltal Csíkszentimre minden külső és belső területe a vízvédelmi zóna területén belül kerül, valamint Csíkszentkirály és Csíkszentgyörgy egy része is. A tiltás értelmében a csíkszentimreieknek a mezőgazdasági területeken megtiltaná a legeltetést és a növényvédő szerek használatát. A szigorítások hátrányos helyzetbe hoznák a helyieket, ez az engedély ugyanis ellehetetlenítené a farmok létrehozását, amire már több gazda is pályázatot nyújtott be. Az engedély által kijelölt szigorított terület a Kurkó Árpád véleménye szerint is túlságosan nagy, ezért kérheti és kérni is fogja annak újravizsgálását.
A jelenlévők a tárgyalásokat követően megegyeztek, hogy Kencse Előd, Csíkszentimre polgármestere írásban rögzíti észrevételeit Kurkó Árpádnak, Petres Sándor alelnök pedig azt javasolta, hogy Hargita Megye Tanácsa is készítsen véleményezést az üggyel kapcsolatban, melynek alapján Kurkó Árpád elemzi a helyzetet és kéri az engedély módosítását. A megszövegezett engedély a törvényes előírásnál is szigorúbb feltételeket szabott. Az engedély módosításától pontosításokat várnak a beruházások feltételrendszereiről a már vízvédelmi zónának nyilvánított térségben. A lakosoknak is megfelelő megoldást szeretnének találni a helyi önkormányzatok, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Gyöngye Rt. együtt.
Csíkszereda, 2010. április 12 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774