Működik az első törpe-vízierőmű Hargita megyében

( Szavazat)41 megjelenítés
Alternatív energiaforrás gyergyóhollói lakosoknak
Átadták az első Hargita megyei törpe-vízierőművet szeptember 12-én Gyergyóhollónak egy olyan zónájában, ahol eddig gyertya mellett kellett tanulniuk a gyerekeknek. Az alternatív energiaforrásként működő rendszer tizenöt háztartást képes ellátni elektromos árammal.
 
 
Hargita Megye Tanácsának, bár nem közvetlen hatásköre, fő céljai között szerepel a zöld gazdálkodás, az alternatív energiaforrások használatának az elterjesztése a megyében. A gyergyóhollói törpe-vízierőmű az első működő ilyen rendszer, amelyet Hargita Megye Tanácsa és Gyergyóholló önkormányzata közös erővel, ötven-ötven százalékos hozzájárulással valósított meg, összesen 434 ezer lejből.
 
Az erőmű átadási ünnepségén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette, hogy Hargita megye, Székelyföld egyik legnagyobb energiaforrása a zöld energia.
 
– Székelyföldet építünk, autonómiára törekszünk, de autonómiánk csak úgy lehet, ha megvannak a szükséges forrásaink, többek között az energia. A lezúduló patakjainkból, abból, amit a természet adott, hasznot lehet generálni. Az energiapiacon ennek a típusú energiának háromszoros ára van más energiatípusokhoz képest, ezért bízom abban, hogy a törpe-vízierőművek elterjedése a megyénkben nagyon erős gazdasági növekedést is fog jelenteni. Ez csak egy 0,1 MW-os kapacitású kis erőmű, de több száz MW-ra tehető az a kapacitás, ami a megyénkben van. Hiszünk abban, hogy azok a családok, akik olyan településeken élnek, ahol még a mai napig nincs villamos energia, ilyen megoldásokkal hamarabb részesülhetnek benne. Szeretném, ha megyénk minden erre alkalmas településén ilyen erőművekből biztosíthatnánk energiát, sőt ha öt-tíz éven belül egész Hargita megye eletromosenergia-ellátását vízzel biztosítanák. Ez új lehetőség a helyi tanácsok, közbirtokosságok, vállalkozók számára, és turisztikai hasznot is jelenthet, hiszen a segítségével olyan helyeken is megfelelő körülményeket lehet biztosítani a turisták számára, ahol nincs még villamos energia, így például fürdők, jégpályák energiaigényét is biztosíthatja, ugyanakkor árvízvédelemre is szolgál.
 
Borboly hozzátette: összefogással sok minden megvalósítható, ezért a megyei tanács azt várja, hogy a többi település is hasonló kezdeményezéssel forduljon hozzá, mert Székelyföldön nem politikai csatákra van szükség, hanem fejlesztésekre.
 
– Amíg a sajtóból arról értesülünk, hogy országszerte különböző módszerekkel próbálják megszerezni a hasonló erőművek építéséhez szükséges engedélyeket, és konkrét megvalósítás alig van, addig Hargita megyében az első törpe-vízierőmű elkészítésével bebizonyítottuk, hogy igenis lehetséges. Hároméves álmunk valósult meg, és remélem, hogy ez a működésbe helyezett erőmű jó példaként szolgál az összes többi település számára – mondta az avatóünnepségen Borboly Csaba.
 
Drugă Nicuşor, Gyergyóholló polgármesterének elmondása szerint számos helyen, több minisztériumnál próbálkoztak, hogy támogatást nyerjenek a sok pénzbe kerülő projektjeikkel, míg végül a megyei tanács hozzájárulásával sikerült megvalósítaniuk régi álmukat.
 
– A településnek ebben a részében ez volt az egyetlen lehetőség arra, hogy elektromos áramot biztosítsunk. Elsősorban a gyerekek miatt tartottuk fontosnak, akiknek eddig lámpa és gyertya mellett kellett tanulniuk. Jelenleg nyolc háztartás csatlakozik a rendszerre, de tizenötöt is el tud látni. Mivel turisztikai zónában vagyunk, ez a lehetőség számunkra különösen fontos. Egyelőre egy panzió működik a szomszédságban, de már hárman is jelezték, hogy telket vásárolnának és panziót építenének – ismertette a polgármester.
 
Az avatóünnepségen részt vett Ladányi László Zsolt, Hargita megye prefektusa is, aki szintén üdvözölte a megvalósítást. Szerinte nemcsak a jelent, hanem Hargita megye jövőjét is jelenti ez a beruházás, amelyet, reméli, hogy sok hasonló fog követni.
 
Csíkszereda, 2011. szeptember 13.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774