Óriási lehetőség a hagyományos székely termékek számára

( Szavazat)62 megjelenítés
Újraindulhatnak a kisvágóhidak megyei és kormányzati együttműködés nyomán
Elfogadta az Országos Állat-egészségügyi Hatóság (ANSVSA) a kistérségi, kiskapacitású vágóhidak létrehozására vonatkozó rendeletet, amelynek következtében már kérhetők az engedélyek a vágópontok berendezésére. A témáról Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tánczos Barna vidékfejlesztési és mezőgazdasági államtitkár, valamint Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének igazgatója tartott sajtótájékoztatót a csíkszeredai megyeházán augusztus 12-én.
 
A hírt, mely szerint immár minden akadály elhárult a vágóhidak létesítése elől, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke örvendetesnek nevezte, hiszen mint nyilatkozta, a megyei tanács már 2008 óta dolgozik ezért, és attól kezdve folyamatosan napirenden volt a kisvágóhidak újraindítása, ugyanis a megyében ezek hiánya nagy hátrányt jelentett a helyi termelők számára a hagyományos székely termékek értékesítésében.
– A megyei tanács kezdeményezése, Tánczos Barna vidékfejlesztési államtitkár, valamint az RMDSZ vezetőségének kiállásának és közbenjárásának köszönhetően, most már megvalósulhat. Ez ügyben az első lépéseket már 2008-ban megtettük, és 2010-ben levélben fordultunk az RMDSZ képviselőihez, szenátoraihoz, támogatásukat kérve a probléma megoldásában – nyilatkozta a tanácselnök, hangsúlyozva, hogy a kisvágóhidak létesítése, akárcsak a Hargita megyei tej-kifli program vagy a hagyományos székely termékek népszerűsítése mind azt a célt szolgálják, hogy a helyben megtermelt javak helyben kerüljenek feldolgozásra és fogyasztásra. – Következő lépésként szeretnénk meggyőzni az élelmiszert árusító és turisztikai egységeket, hogy a helyi termékekből vásároljanak, valamint a lakosság figyelmét is szeretnék felhívni a helyi termékek fogyasztásának előnyeire, hozadékaira – tette hozzá.
A tanácselnök beszámolt arról, hogy 2008-ban kezdeményezte egy vegyes bizottság létrehozását, amelyben a megyei tanács szakemberein kívül az állat-egészségügyi és a mezőgazdasági igazgatóság munkatársai is helyet kaptak, és amelynek célja a vágópontok újraindítása volt, egyeztetve az állattartó gazdák érdekképviseleteivel.
– A kisvágóhidak jelentették a hiányzó láncszemet a székely termékek helyi, országos és nemzetközi értékesítésében. Ezentúl a helyi termelők, kisvállalkozók nagyobb mennyiséget hústerméket állíthatnak elő – jelentette ki Borboly Csaba.
Tánczos Barna államtitkár beszédében azon véleményének adott hangot, miszerint a most elért eredmény iskolapéldája az együttműködésnek, ahogy a gazdáktól kiindulva, Hargita Megye Tanácsán és a minisztériumon át elérvén az uniós szintre, végül megoldódott a probléma, hisz a nagy húsfeldolgozóknak, az Európai Unió többi országainak a csatlakozáskor kialakított rendszer kedvezett, hozzánk mindenki hozhat be húst, de innen kivinni nem lehetett, a nagy feldolgozók meg az élőállatok felvásárlási értékének alacsonyan való tartásával fölős hasznot húzhattak. Ezért volt nehéz a közel féléves folyamatot végigvinni.
– Meggyőződésem, hogy ez olyan lehetőség, amit a gazdák kihasználnak majd, és a piacokra friss, helyi áru kerül. A vágóhidak létrejötte motivációt jelenthet a gazdák számára, hogy engedélyeztessék gazdaságaikat és ezáltal piacra vihessék termékeiket – mondta az államtitkár.
Márton István igazgató a tervezett lépésekről elmondta, szeretnék összehívni az érdekelt személyeket, hogy kiderüljön, kik milyen típusú vágóhidat szeretnének létrehozni.
– Két tervet is készítenénk, egy kisebb és egy nagyobb vágóhídról, melyet az állategészségüggyel is jóváhagyatunk, és ezekből a mintákból bárki szabadon választhat. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy a vágópontok létrehozásából az állattartó gazdák se maradjanak ki, és még év elején szerződéshez jussanak, így biztosítva számukra, hogy állataikat legyen kinek eladják – hangsúlyozta az igazgató.
Csíkszereda, 2011. augusztus 12.
 
Hargita Megye Tanácsának a kisvágóhidak újraindítása érdekében tett lépéseinek kronológiája
- 2008. december 15-én a megyei tanács elnöke elrendelte egy vegyes bizottság létrehozását, amelybe a megyei tanács szakemberein kívül az állat-egészségügyi és a mezőgazdasági igazgatóság munkatársai is helyet kaptak, és amelynek célja a vágópontok újraindítása volt, mivel Hargita megyében az uniós csatlakozás következtében 21 ilyen létesítményt zártak be. A bizottság annak lehetőségét vizsgálta, hogy ezeket miként lehetne újraindítani az uniós szabályozásoknak megfelelően. A bizottság két bezárt vágópontot látogatott meg – Gyimesfelsőlokon és Csíkjenőfalván –, és jelentést készített róluk, amelyet elküldött a mezőgazdasági szaktárcának, valamint az RMDSZ-es kormányzati és parlamenti tisztségviselőknek.
- 2010-ben elkészült a Hargita megyei mezőgazdasági és vidékfejlesztési stratégia, amelynek egyik pontja a kisvágóhidak újraindítása. A stratégiát egy munkacsoport készítette el, tagjai parlamenti képviselők és Hargita Megye Tanácsának mezőgazdasági szakemberei.
- 2010-ben a magyar mezőgazdasági miniszter kisvágóhidakra vonatkozó rendeletét lefordítottuk román nyelvre, és ugyancsak elküldtük a román mezőgazdasági minisztériumnak, valamint az RMDSZ-es kormányzati és parlamenti tisztségviselőknek.
- 2010 októberében levelet küldtünk az RMDSZ kormányzati tisztviselőinek, valamint az RMDSZ ügyvezető elnökének, amelyben többek között a kisvágóhidak törvényének jóváhagyását is szorgalmaztuk.
- 2011 januárjában előadást tartottunk az INSIGHT uniós projekt keretében, Csíksomlyón a kisvágóhidak témájában. Terveket és költségvetés-számítást mutattunk be a szeminárium résztvevőinek.
- 2011 májusában a megyei állat-egészségügyi igazgatósággal közösen elkészítettünk egy jogszabály-módosító javaslatot az Országos Állat-egészségügyi Főhatóság 11/2008-as rendelete alapján, amelyben megfogalmaztuk javaslatainkat a kisvágóhidak újraindításával kapcsolatban, amelyek megtalálhatók a most megjelent, kisvágóhidak újraindítására vonatkozó rendeletben.
Csíkszereda, 2011. augusztus 12.
 
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774