Összetartozunk – szórványprogram

(0 Szavazat)88 megjelenítés

„A jövőnk tőlünk függ”

Nyolc Beszterce-Naszód megyei és két gyergyói településről érkeztek gyerekek Gyergyószárhegyre április 6-án, hogy együtt töltsenek egy hetet a megyei tanács Összetartozunk című szórványprogramja során szervezett táborban. Április 10-én Csíkszeredában, a megyeházán Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Szentes Antal megyei tanácsos, Kassay Péter, a Gyergyószárhegyi Kulturális Központ igazgatója és Zonda Erika programigazgató fogadta a táborozó iskolásokat és kísérőiket.


A tartalmas hét után hazautazás előtt álló mintegy 50 gyereknek a megyei tanács elnöke elmesélte, hogyan működik a megyei tanács apparátusa, röviden bemutatta Hargita megyét, majd a táborozást lehetővé tevő program lényegét foglalta össze hangsúlyozva, hogy őmaga is rengeteg kapcsolatot alakított ki hasonló táborokban fiatalkorában. Arra biztatta a jelen levő iskolásokat, hogy adják tovább az itt tapasztaltakat, győzzék meg minél több társukat a táborok hasznosságáról.
„Szeretnénk, ha hozzá tudnánk járulni ahhoz, hogy a mindennapjaitok kicsit hasonlítsanak a mieinkre. Közösségépítőnek, lélekerősítő hatásúnak szántuk az itteni gyerekekkel való közös táborozást. Jó lenne, ha olyan játékokat játszanátok, mint a Hargita megyei gyerekek ma és szüleitek régen, és az is jó lenne, ha az itteni tapasztalataitokat elmesélve még több gyereket meggyőznétek, hogy vegyen részt ezekben a táborokban. Itt olyan tájakat láthattok, amelyekről ha az iskolában nem is, de szüleitektől, nagyszüleitektől biztosan hallottatok” – mondta Borboly Csaba
Kassay Péter szervező és Zonda Erika programfelelős a részletekről faggatták a gyerekeket, és javaslatokat vártak tőlük, hogy mivel lehetne jobbá tenni a következő táborokat. Szentes Antal megyei tanácsos sportvetélkedők szervezését javasolta a következő táborokban, és afelől érdeklődött, kinek mi tetszett Hargita megyében. Nehézkesen indult a beszélgetés, de hamarosan egymástól kérték el a szólni vágyók azt az írószert, amelyet ha valakihez odadobtak, az kellett meséljen élményeiről. Volt, aki először járt Hargita megyében, volt, akinek a cseppkőbarlang tetszett meg.
A gyergyószárhegyi táborral párhuzamosan Beszterce-Naszód megyében és szerveztek tábort, ahol a Hargita és Beszterce-Naszód megyeiekkel együtt magyarországi gyerekek is táboroztak. A szárhegyi tábor mottója: „A jövőnk tőlünk függ.”
Hargita Megye Tanácsa további hasonló cseretáborok szervezését tervezi, emellett két magyarországi testvérmegye, Hajdú-Bihar és Csongrád részéről is érkeztek ajánlatok cseretáborokra.
 
Csíkszereda, 2010. április 10  

 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774