Öt kórházi osztályt újítanak fel Csíkszeredában

( Szavazat)90 megjelenítés
Vízben szülésre és apás szülésre is lehetőség lesz hamarosan a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, erre a célra külön helyiség áll majd rendelkezésre, miután felújítják a szülészetet. A szülész-nőgyógyászati osztályon kívül az elkövetkező hatvan napban még korszerűsítik az újszülött-, a gasztroenterológiai és az urológiai osztályt, valamint a sürgősséget is. A munkálatok november 2-i indításán jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Demeter Ferenc, a kórház menedzsere és Vitos Attila orvos igazgató is. Borboly Csaba szerint gyorsabb diagniosztizálásra és kezelésre lesz majd lehetőség a felújítás után.
 
 
– A csíkszeredai szülészetnek rossz híre van az ott uralkodó állapotok miatt, de ez a helyzet is változik a felújítás nyomán, úgyhogy abban bízom, hogy ezentúl a megyei sürgősségi kórházat választják szüléshez azok, akik eddig evégett más városba mentek vagy más kórházba jelentkeztek – mondta beszédében a megyei tanács elnöke. – A sürgősségi kórház felújítása a megyei tanács stratégiájának eredménye, hiszen prioritásként kezeljük az egészségügyi ellátás javítását a csíkszeredai intézményben, és ehhez partnereket kerestünk. Ilyen partnerre leltünk Cseke Attilában, a korábbi RMDSZ-es egészségügyi miniszterben, akinek bemutattuk a kórházat, és sikerült meggyőznünk őt arról, hogy szükséges ennek az intézménynek a finanszírozása. A költségek egy részét tehát az egészségügyi minisztérium révén teremtettük elő, a hiányzó részt pedig saját költségvetésünkből.
 
Borboly Csaba hozzátette: a megye legszínvonalasabb sürgősségi ellátására is a megyei kórházban lesz lehetőség, és az állapotok javításával további szakorvosokat vonzanak az intézménybe. A tanácselnök elmondta, hogy a közbeszerzési eljárás során erős versenyhelyzetet teremtettek, hogy „jó munkát végeztessenek minél kevesebb pénzért”. Tizennégy cég versengett egymással, és a tervező által saccolt költséget csaknem a felére tudták csökkenteni, ezáltal pedig a megyei tanács pénzt spórolt, amit további fejlesztésekre fordíthat a kórházban, fejtette ki Borboly.
 
– Az osztályok felújítása nem csupán egyszerű rehabilitáció – nyilatkozta Vitos Attila orvos igazgató. – A folyamat azzal kezdődött, hogy mindegyik osztályvezető, az orvos igazgató közreműködésével, a tervezővel közösen, átalakította az osztálya szerkezetét, így az nemcsak komfortosabb, hanem funkcionálisabb is lesz, megújult, szép környezetben, jól átgondolt strúkturákban folyik majd a tevékenység.
 
Mint elhangoztt, lehetővé vált az egyes osztályok profiljának megfelelő helyiségek kialakítása, így szakmai szempontból is jelentősen javulnak a munkakörülmények. Átalakulnak a kórtermek, csökken a kórtermenkénti ágylétszám, többségükben saját fürdőszobát alakítanak ki, megújulnak a nyílászárók, a padlóburkolatok. A munkálatok nyomán a személyzet munkakörülményei is lényegesen megváltoznak, komfortosabbá válik, és végre megoldódik az öltözők problémája is. Az ellátásban, komfortban a legnagyobb javulás a szülészeten és az újszülöttosztályon várható, valamint a sürgősségen, ahol fogászati rendelő is helyet kap majd.
 
Az épület szerkezetének, az osztályok infrastruktúrájának és a berendezésnek a felújítására annak érdekében van szükség, hogy a megyei sürgősségi kórház is teljesíteni tudja a sürgősségi kórházak besorolási rendszerében a III. osztálynak megfelelő feltételeket. A kritériumok teljesítéséért elsősorban a sürgősségi betegfelvevő részleg, a nőgyógyászat, az újszülöttosztály, illetve az urológia és gasztroenterológia felújítása szükséges, amely összesen 2 708 672,86 lej értékű beruházást igényel. Ennek egy részét, 1 648 000 lejt, Cseke Attila volt egészségügyi miniszter révén teremtette elő a megyei tanács, illetve a hiányzó 1 060 672,86 lejt Hargita Megye Tanácsa költségvetéséből különítették el.
 
Legkésőbb 2012 januárjáig kell befejezni a felújítási munkálatokat, amelyek során tekintettel kell lenni a több osztály működésére, illetve a páciensek megfelelő ellátására is. Míg a többi osztály esetében csak felújításról van szó, a sürgősség és az újszülöttosztály esetében bővíteni is fogják az épületet. Mindennek feltétele, hogy a kivitelező tartsa az egyes munkafázisokra megszabott egyébként is szoros határidőt. Vitos Attila orvos igazgató elmondta, az érintett osztályok valamelyest csökkentett létszámmal fognak működni, és a kisebb osztályok rendelkezésére az azonos emeleten lévő nagyobb osztályok fognak termeket bocsátani. A szülészet esetében felváltva használják a hosszú, illetve a rövid folyosót; 35-ről 24 ágylétszámra csökkentve fog működni, de ez elegendő lesz, mivel az évnek ebben a szakaszában kevesebb a szülés. A szülészet az újszülöttosztállyal együtt mozog majd, utóbbi a nemrégiben felújított integrált járóbeteg-rendelő fölé épített szárnnyal bővül. A sürgősségi betegfelvevő esetében a rendelők felújítását bővítési munkálat is megelőzi. Az autós feljáró fölé öltözőhelyiségek épülnek a kórház személyzete számára, emellett az autós feljáró közvetlen szomszédságában váróteremmel és fertőtlenítőteremmel egészül ki az épület. A külső munkálatokat a belső felújítás követi, ami alatt az integrált járóbeteg-rendelő működését úgy kell megszervezni, hogy párhuzamosan a sürgősséget is tehermentesítse, miközben a kórházépület érintett része teljesen zárt munkatelep lesz.
 
A bonyodalmak elkerülése érdekében az ambulancia tevékenységét ideiglenesen áthelyezik a kórházi osztályokra. A szakrendelők felszerelését elköltöztetve külön rendelőket rendeznek be a járóbetegeknek, tehát az urológiai rendelő az urológiai osztályra, a nőgyógyászati rendelő a nyőgyógyászatra költözik stb. A forgatókönyv persze folyamatosan és rugalmasan módosul, a kórház vezetősége folyamatosan egyeztet a kivitelezővel az ütközések elkerülése érdekében. A belső munkálatoknál a kivitelezés időtartama öt nappal kitolódhat, mivel ezek a munkálatok november 6-án indulnak. Ez a végső határidőket néhány nappal módosíthatja, de a kivitelezési határidőn belül, tudtuk meg Vitos Attilától.
 
 
 
Csíkszereda, 2011. november 2.
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774