Rossz körülmények ellenére jól képzett határvadászok voltak

( Szavazat)34 megjelenítés
A második világháborúban harcoló székely határőrökről és határvadászokról tartott előadást Nagy József gyergyóremetei származású kutató, a Budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem doktorandusza a Hargita Megyei Kulturális Központ és Hargita Megye Tanácsa szervezésében.  
 A Csíki székely határőrök és határvadászok a második világháborúban (1940-1944) című előadását március 1-jén, péntek este a Hargita Megyei Kulturális Központ Pinceklubjában tartotta meg a kutató. Az előadás elsősorban a csíki határőr, valamint határvadász hadtestek működéséről és kiképzéséről szólt.
Amint a kutató azt bemutatója elején elmondta, 2007 óta foglalkozik ezzel a témával, és az évek során szerencséje volt több mint 200 székely háborús veteránnal interjút készítenie. Eddigi munkája során nagyrészt Gyergyó- és Csíkszéken sikerült hang- és videofelvételeket rögzítenie. Munkáját Udvarhelyszéken és Háromszéken folytatná a továbbiakban, mivel ezeken a vidékeken nem volt lehetősége elegendő forrásanyagot gyűjtenie.
Az előadásból megtudtuk, hogy az 1940-ben a második bécsi döntést követően Magyarországhoz csatolt észak-erdélyi terület legveszélyeztetettebb vidéke éppen a Székelyföld volt, mivel az „mint zsák, úgy lógott a visszacsatolt területen”. A Magyar Királyi Honvédség nehéz anyagi körülményei miatt nem tudott megfelelő fegyverzetet biztosítani a Székelyföldet védő katonánknak. Az idősebbek kénytelenek voltak leporolni az első világháborúból megmaradt puskáikat, és azokkal kivonulni a hegyekbe.
– A határvadász alakulatok az egyik legkülönlegesebben kiképzett csapatok voltak a második világháborúban, amelyek katonái megtanultak alkalmazkodni a hegyvidéki terephez és a kemény télhez. A székelyekkel szerencséjük volt a kiképzőknek, mivel az ő betanításuk nem igényelt nagy erőfeszítést, a székely legények jól ismerték a hazai terepet – így vázolta az akkori helyzetet Nagy József.
Az előadás sok újdonsággal szolgált, és az érdeklődők közül sokan úgy érkeztek, hogy saját családi örökségükből korabeli katonafényképekkel és térképekkel szolgáltak a kutatónak.
 
Csíkszereda, 2013. március 1.
 
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774