Új hangszerrel, feleannyi erővel

( Szavazat)51 megjelenítés

Tizenkét vadonatúj hangszer: tárogató, trombita, vadászkürt, dob és egyéb hangszer ad ezentúl új lendületet a tekerőpataki fúvósmozgalomnak, de általuk a térség valamennyi közössége gazdagodott. A hangszereket a tavalyi falunapok alkalmával Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ígérte meg. Az ígéret mostanra vált kézzel fogható és hallható valósággá.

 

A tekerőpataki kultúrház próbatermében január 13-án, pénteken este a helyi fúvószenekar tagjai Borboly Csaba jelenlétében csomagolták ki az összesen 12 500 lej értékű, vadonatúj hangszereket. Mint kiderült, az 1937 óta létező rezesbanda fennállásának 73 éve alatt 1957 óta második alkalommal kapott adományként új hangszereket. A zenekar vezetője és karmestere, Kolumbán István elmesélte, hogy akkor a szakszervezet adott pénzt egyenruhára és húsz hangszer vásárlására. A hangszereket, bár ütött-kopottak, azóta is használják.

– Manapság mintha kicsit megfáradtak volna az emberek, pedig a közösségi munkáért néha még a családot is félre kell tenni. Más hozzáállással nem lehet maradandót alkotni, ugyanakkor sajnos megfelelő eszközök nélkül sem, azok pedig drágák  – mondta Kolumbán István, aki tevékenysége alatt több mint háromszáz emberrel foglalkozott.

– Nem a pénz volt a gond, hanem a hangszerek beszerzése, amire végül a Hargita Megyei Művészeti Népiskola bevonásával sikerült megoldást találni – mondta Borboly Csaba.

A zenészek megállapították, hogy feleannyi erő kell a most kapott hangszerek megszólaltatásához, majd a további teendőkre terelődött a szó. A zenekar folytonos tevékenységének biztosításáért felmerült a népiskola keretében működő kihelyezett osztályok létesítése, ahol a helyiek a tanárok irányításával ki tudnák nevelni az utánpótlást. A megyei tanács elnöke a karmester azon megjegyzésére, miszerint egyre nehezebb jó hallású fiút találni Tekerőpatakon, a csíkszentsimoni példát hozta fel, és javasolta lányok felvételét is a zenekarba. A szentsimoni példánál maradva a hangszereken kívül a megyei tanács elnöke javasolta korszerű próbaterem kialakítását, hogy aki a péntek estéket televíziózás helyett zenéléssel tölti, azt megfelelő körülmények között tehesse, azért is, mert nem csupán kellemes időtöltés a muzsikálás, hanem értékteremtés, és a helyi sajtgyár mellett a zenekar is a település hírnevét öregbíti.

Végül a tanácselnök megígérte, hogy segít beszerezni még két tubakürtöt is, illetve a népiskolával együtt a megyei tanács olyan események szervezését fogja ösztönözni, amelyeken a lehető legtöbb ember előtt léphetnek fel a megye fúvószenekarai, hiszen országos viszonylatban Hargita megyében van a legtöbb rezesbanda, ami nem kis dolog.  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774